Beroerd kwartaal

Winst ING keldert met bijna 80 procent, zet ruim 1 miljard extra opzij voor slechte leningen

06 augustus 2020 07:05 Aangepast: 06 augustus 2020 08:56
ING-topman Steven van Rijswijk. Beeld © ANP

ING heeft een beroerd kwartaal achter de rug door de uitbraak van de coronavirus. De omzet van de bank bleef bijna gelijk, maar de winst daalde met 79,2 procent tot 299 miljoen euro in vergelijking met het resultaat in het tweede kwartaal vorig jaar.

De reden voor de enorme daling is dat de bank veel meer geld opzij moest zetten vanwege leningen aan bedrijven en instellingen waarvan het niet zeker weet of die ooit terugbetaald worden.

In de maanden april, mei en juni ging het om een bedrag van 1,3 miljard euro, meldt de bank. Dat bedrag is een stijging van maar liefst 539,2 procent ten opzichte van de 209 miljoen die de bank vorig jaar voor slechte leningen opzij zette. 

'Grote dossiers'

In het eerste kwartaal pakte de winst van ING daardoor ook al flink lager uit. Toen ging nog 661 miljoen euro naar de stroppenpot.

Dat de voorzieningen voor slechte leningen in de voorbije periode flink zijn opgelopen komt volgens ING onder meer door 'enkele grote dossiers' in Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Nederland. Om welke klanten het specifiek gaat, wordt niet naar buiten gebracht.

Afschrijving 300 miljoen

De coronacrisis raakt het financiële concern sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in problemen te komen.

ING maakte vorige week ook al bekend circa 300 miljoen euro af te moeten schrijven. De boekhoudkundige ingreep is nodig omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING schrijft 300 miljoen euro af vanwege coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van