Gesloten pretparken

Verlies van 4,8 miljard dollar voor Disney 

05 augustus 2020 10:25
Protest bij Disneyland in Californië voor betere beschermingsmaatregelen, eind juni 2020. Beeld © AFP

Drie maanden van gesloten pretparken en geen cruises vanwege de coronavirusuitbraak hebben erin gehakt bij Disney. Het amusementsbedrijf leed maar liefst 4,8 miljard dollar (ruim 4 miljard euro) verlies. 

De omzet daalde met 42 procent ten opzichte van het hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 11,8 miljard dollar, meldt het Amerikaanse bedrijf. In de maanden april, mei en juni van 2019 boekte het bedrijf nog een winst van 2 miljard. 

Coronavirus

De reden voor de dramatische cijfers is het coronavirus. Bijna alle themaparken waren gesloten en reizen met de cruiseschepen van het bedrijf werden uitgesteld.

Ook de winkels met merchandise van de bekende Disney-figuren waren op veel plekken gesloten. Dat heeft het bedrijf volgens de eigen inschatting ongeveer 3,5 miljard dollar aan inkomsten gekost. 

Uitgestelde sportwedstrijden

Het bedrijf had ook een meevaller, op papier althans. Bij de reclame-inkomsten van tv-netwerken zoals ABC en ESPN was gerekend op een daling. Maar dat zou nog wel eens goed gemaakt kunnen worden in de komende tijd, omdat veel sportwedstrijden zijn uitgesteld en later alsnog uitgezonden kunnen worden. 

Verder had het bedrijf een boekhoudkundige meevaller aan de kostenkant. Het maken van programma's zoals American Idol en Grey's Anatomy werd stilgelegd op last van de Amerikaanse overheid. En dat scheelde in de kosten. Omdat er meer mensen tv keken, stegen de inkomsten zelfs. 

Streaming in de plus

De streamingdienst Disney+ heeft 57,5 miljoen betalende gebruikers, de dienst werd in november 2019 gelanceerd. Met de andere twee betaalde diensten Hulu en ESPN+ erbij heeft Disney ruim 100 miljoen betalende abonnees.

Een belangrijke mijlpaal, aldus ceo Bob Chapek. De focus van het bedrijf op inkomsten uit streamingdiensten is 'sleutel tot de toekomstige groei van het bedrijf'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud is goud: streamingdiensten willen jou lokken met series als Friends

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van