Ga naar de inhoud
Minder forenzen

Personeel moet inleveren: NS wil salarissen bevriezen

Beeld © ANP

Als het aan NS ligt krijgt het personeel er de komende twee jaar geen eurocent bij. Met die inzet start de NS vandaag de gesprekken met de vakbonden van het treinpersoneel. Dat melden bronnen aan RTL Z. 

Met de bonden wil NS komen tot een allesomvattend 'werkgelegenheidspact' om het hoofd te bieden aan de coronacrisis.

NS liet eerder al weten hard geraakt te worden door deze crisis. Veel werkgevers laten hun personeel zo veel mogelijk thuis werken, om te voorkomen dat medewerkers besmet raken met het coronavirus. Dat betekent dat mensen minder de trein nemen om naar hun werk te gaan.

Update 11.31 uur:

Vakbond FNV laat al voor de onderhandelingen zijn begonnen weten dat het niet akkoord gaat met verslechteringen van de huidige afspraken. "Onze leden hebben ons niet de ruimte gegeven om NS onder de sloophamer te leggen", aldus de FNV-bestuurders die de onderhandelingen gaan voeren.

De vakbond eist 'mooie afspraken', en is bereid daar actie voor te voeren. "En moeten we daarvoor met zijn allen ook naar Den Haag? dan gaan we naar Den Haag", sluit de vakbond de uiteenzetting van hun standpunten af.

2300 banen

Eind juni liet NS weten nog zeker 5 jaar de gevolgen van de crisis te zullen voelen en het spoorbedrijf 'kleiner' te willen maken door het schrappen van 2300 banen. Dat is 13 procent van het totaal aantal banen. 

In de voorstellen die vandaag op tafel liggen doet het bedrijf de belofte om gedwongen ontslagen te vermijden, in ruil voor 'flexibiliteit' van het personeel. Tot 2025 gaan ongeveer 2500 medewerkers met pensioen. Als de medewerkers van wie de baan op de tocht staat kunnen doorstromen naar de plekken van de collega’s die met pensioen zijn gegaan, kunnen gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen. 

2300
Lees ook:
2300 banen verdwijnen bij NS, top levert 10 procent salaris in

Ander werk

Personeel moet dat wel zien zitten. Het zal soms betekenen dat zij ander werk gaan doen, op andere locaties. Soms zelfs op andere tijdstippen. Ook moeten ze bij- en om willen scholen. En NS vraagt dus of het zittende personeel wil afzien van loonsverhogingen. De huidige CAO zou met twee jaar moeten worden verlengd, waarbij ‘de huidige loonschalen niet stijgen’, zo staat in de plannen.

Vakbonden FNV Spoor en CNV Vakmensen willen nog niet reageren op de voorstellen. Ze willen die eerst bespreken met NS. 

'Geen begrip'

Bij de vakbond voor rijdend personeel laat de afdeling Amsterdam geen 'collega's te kunnen vinden die begrip hebben voor de bezuinigingsplannen'. "Wij horen alleen maar zorgen en angst om niet flexibel genoeg te zijn. Stel dat het je niet lukt alle veranderingen direct bij te benen?"

De meeste banen wil NS schrappen op kantoor, op stations en bij onderhoud. Op kantoor zouden managers meer mensen aan kunnen sturen dan ze nu doen, waardoor een aantal overbodig wordt. Op stations kan het werk van servicemedewerkers worden overgenomen door informatieschermen. En de verwachting is dat nieuwe treinen minder onderhoud nodig hebben, waarvan een deel bovendien kan worden geautomatiseerd.

Bij het rijdend personeel lijken de gevolgen mee te vallen, ook al wil NS niet alle 550 hoofdconducteurs die de komende jaren met pensioen gaan vervangen. Want er zijn ook vacatures: NS verwacht 700 tot 800 nieuwe machinisten nodig te hebben, waardoor er 'volop ruimte blijft om door te stromen'.