173 banen in Nederland

Scheepsbouwer Damen wil 1050 banen schrappen

04 augustus 2020 14:36
De werf van Damen Shipyards in de Amsterdamse haven. Beeld © ANP

Om de coronacrisis te overleven gaat scheepsbouwer Damen Shipyards ongeveer 1050 banen schrappen. De grootste klap valt bij twee werven in Roemenië, maar ook in Nederland moeten werknemers vrezen voor hun baan.

In Nederland gaat het om 173 voltijds arbeidsplaatsen, ook wel fulltime-equivalent (fte) genoemd. In Roemenië worden 870 banen geschrapt, bevestigt woordvoerder Rick van de Weg berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Op scheepswerven in Polen en Oekraïne wordt daarnaast tijdelijk arbeidstijdverkorting ingevoerd.

13 miljoen staatssteun

In Roemenië werken ongeveer 5000 mensen en in Nederland ongeveer net zo veel, schat Van de Weg. In Nederland gaan er banen verloren op de locaties Gorinchem, Schiedam en het Friese Bergum.

Het bedrijf ontving in de maanden maart tot en met mei in totaal ruim 13 miljoen euro aan steun van de Nederlandse staat om salarissen van personeel te kunnen blijven doorbetalen. Dat blijkt uit de lijst van het UWV waarop alle bedrijven staan die gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling.

Miniatuurvoorbeeld
13 miljoen voor Damen

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

Verhuizing naar Vlissingen?

Hoeveel banen er per locatie verdwijnen zal afhangen van de gesprekken met vakbonden en ondernemingsraad, vertelt Van de Weg. Als het kan, krijgen mensen een aanbod om op een andere vestiging te werken.

Op de werf in Vlissingen waar onder meer jachten worden gebouwd gaat het juist erg goed. Een verhuizing naar Zeeland zal niet voor iedere werknemer een optie zijn, erkent hij wel. 

Problemen spelen al langer

De problemen bij het bedrijf zijn al van voor de coronacrisis en worden onder meer veroorzaakt doordat het in de offshore-industrie al even moeizaam gaat.

Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 287 miljoen euro, het hoogste ooit in de geschiedenis. De scheepsbouwer kampte met verschillende probleemprojecten waarvan de risico's veel groter bleken dan aanvankelijk ingecalculeerd. 

Bestelling sleepboot uitgesteld

De coronacrisis heeft de situatie alleen maar verergerd. "Reparaties aan cruiseschepen worden bijvoorbeeld uitgesteld, of de bestelling van een nieuwe sleepboot of baggermolen", legt Van de weg uit. Wat de financiële impact is van de coronavirusuitbraak, is onbekend. Het bedrijf publiceert maar een keer per jaar financiële cijfers. 

Eerder dit jaar kreeg Damen Shipyards nog wel de felbegeerde opdracht van circa 4,6 miljard euro van de Duitse marine voor de bouw van vier oorlogsschepen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Damen sleept Duitse miljardenorder voor vier oorlogsschepen binnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van