Ga naar de inhoud
Dividendschandaal

Inval bij Duitse banklobbyclub vanwege 'grootste belastingfraude ooit'

Beeld © Jeroen Akkermans

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft invallen gedaan bij de Duitse vereniging voor Banken (BdB) in Berlijn en Frankfurt. Bij de belangenvereniging is mogelijk bewijs te vinden voor wat Duitse media omschrijven als de grootste belastingfraude ooit in het land. 

De inval is sinds vanochtend bezig, meldt de Duitse krant Handelsblatt. Een medewerker van de persvoorlichting van het OM in Keulen, dat het onderzoek leidt, bevestigt de inval aan RTL Z. Voor meer informatie verwijst hij door naar een afdeling waar de telefoon niet wordt beantwoord. 

Het Bankenverband meldt in een persverklaring dat de invallen niet op hen zijn gericht. De club laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek. 

 

Cum/Ex-transacties

Het gaat om een huiszoeking in het kader van een al jarenlang durend onderzoek naar zogenoemde Cum/Ex-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond het uitbetalen van dividend. De truc was dat zowel de koper als de verkoper vervolgens dividendbelasting terugvroegen waardoor er geen belasting werd betaald over die transacties. 

Deze praktijken, waar tal van banken en andere financiële instellingen aan mee zouden hebben gedaan, kostte de Duitse fiscus 12 miljard euro aan misgelopen belastingen. Het kantoor van ABN Amro in Frankfurt is al twee keer doorzocht door de Duitse autoriteiten in verband met de zaak.

Weer
Lees ook:
Weer inval bij ABN Amro in Duitsland om aandelentransacties

Zoektocht naar bewijs

De inval van vandaag met politieagenten en it-experts is om uit te vinden wie er betrokken is geweest bij het mogelijk maken van de belastingfraude. Het OM zoekt volgens bronnen van Handelsblatt vandaag vooral naar communicatie die als bewijs kan dienen in zaken tegen andere verdachten. 

Toch is de BdB niet helemaal onverdacht. De fraude is mede mogelijk gemaakt door een wetswijziging in 2007, waar vanuit de lobbygroep flink voor gepleit is. Stukken tekst die in de wet stonden, waren letterlijk gekopieerd uit lobbybrieven die het Duitse ministerie van Financiën ontving van de BdB. De wetswijziging maakte het veel makkelijker om de belasting te ontduiken. 

Celstraffen

In maart van dit jaar zijn voor het eerst twee personen veroordeeld voor de fraude. Twee Britse investeringsbankiers kregen respectievelijk 12 en 22 maanden celstraf opgelegd van het Gerechtshof in Bonn. Dat is de hoogste rechter in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Keulen in ligt. 

Het was het eerste proces tegen verdachten van de Cum/Ex-fraude. Er zullen er nog vele volgen, voorspelt Handelsblatt.