Ga naar de inhoud
4375 banen in gevaar

Booking.com wil kwart personeel ontslaan, ook ontslagen in Nederland

Booking.com gaat tot een kwart van al zijn werknemers ontslaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de topman van de boekingssite Glenn Fogel vanochtend gemeld aan zijn personeel.

Bij Booking.com, dat van oorsprong een Nederlands bedrijf is, werken volgens de site van het bedrijf 17.500 mensen. 5500 van hen werken op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Een woordvoerder laat weten dat er ook in Nederland ontslagen gaan vallen. In de komende maanden moet duidelijk worden welke afdelingen, landen en hoeveel werknemers precies worden getroffen. Het bedrijf is actief in 65 landen en heeft dus te maken met veel verschillende regels, vakbonden en ondernemingsraden. 

Booking
Lees ook:
Booking ziet af van overheidssteun, sluit ontslagen niet uit

Corona

Booking.com wordt net als veel andere bedrijven in de reisbranche hard geraakt door de coronacrisis. Er wordt veel minder gereisd en als gevolg daarvan zakte het hotelbezoek in. 

"In mijn hart hoopte ik lange tijd dat dit niet zou gebeuren. Sinds het begin hebben we hard gewerkt om banen te beschermen", aldus Vogel in een boodschap voor het personeel. "Het stemt mij erg verdrietig dat we zijn waar we zijn, maar ik weet dat er een toekomst is voor ons allemaal."

Staatssteun

In mei liet het bedrijf weten dat het geen aanspraak zou doen op overheidssteun in Nederland bedoeld voor bedrijven die geraakt worden door de coronacrisis. Toen liet Booking.com ook al weten ontslagen niet uit te sluiten. 

Volgens het bedrijf waren er als het helemaal geen gebruik had gemaakt van de noodsteun waarschijnlijk meer mensen ontslagen. In totaal kreeg Booking zo'n 64 miljoen euro aan staatssteun om salarissen van medewerkers door te kunnen blijven betalen.

Toerisme
Lees ook:
Toerisme valt stil, lege hotels: 'Feestjaar wordt nachtmerrie'

Miljarden winst 

Volgens de critici zou overheidssteun onterecht zijn voor een bedrijf dat vele miljarden winst maakt. Alleen in 2019 behaalde het bedrijf al een nettowinst van 4,9 miljard dollar (4,2 miljard euro). 

In hotel Okura barst het van de coronamaatregelen

04:22

De flinke banenvermindering bij Booking is vergelijkbaar met die van andere reisplatforms. Huizenverhuursite Airbnb en platform TripAdvisor meldden eerder al dat zij eveneens afscheid nemen van een kwart van het personeel.