Vooral luxe koffie

Thuiswerkers helpen moederbedrijf Douwe Egberts in coronacrisis

04 augustus 2020 10:43 Aangepast: 04 augustus 2020 11:04
Binnenkort kan het weer: op het terras zitten. Beeld © ANP

Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet's, is de coronacrisis tot nu toe redelijk goed doorgekomen. De omzet daalde weliswaar omdat er minder koffie werd verkocht in de horeca, maar wat het bedrijf daar misliep werd grotendeels goedgemaakt met verkoop van koffie aan thuiswerkers.

De omzet van het bedrijf daalde met iets meer dan 100 miljoen euro tot 3,2 miljard. Dat kwam deels vanwege de sluiting van horeca. Ongeveer 25 procent van de koffie- en theemerken die het bedrijf heeft, verkoopt het aan horeca.

De omzetdaling werd verder veroorzaakt door de sterke euro. Wat het bedrijf verkoopt buiten Europa moet uiteindelijk in euro's omgerekend worden naar de boekhouding van het bedrijf. Vanwege de hoge wisselkoers van de euro ten opzichte van andere valuta levert dat een 1,8 procent lagere omzet op in de eerste zes maanden van 2020. 

Winstdaling

Onder de streep bleef 179 miljoen euro winst over, een daling van bijna 30 procent ten opzichte van de winst in het eerste half jaar van 2019. 

Het bedrijf constateert dat de maatregelen van overheden wereldwijd om de coronavirusuitbraak onder controle te krijgen hebben gezorgd voor een verschuiving in koffieconsumptie. Er werd 63 procent meer koffie verkocht via internet, te danken aan mensen die thuiswerken. 

Kantoorpersoneel dat ineens vanuit de eigen studeerkamer werkt, kocht niet alleen meer, maar ook luxere koffie. Het gaat om de zogeheten Single Serve-varianten van merken als L'Or en Tassimo: koffie in aluminium cups. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koffie, gas en wc-papier: vergoeding voor thuiswerken nodig?

De verkoop via ketens daalde heftig in april en mei, om weer iets op te krabbelen in juni. Die opleving zorgt voor optimisme bij het bedrijf. Het verwacht dit jaar meer omzet te halen dan vorig jaar en een groei van de onderliggende winst (voor aftrek van rente en belastingen) van tussen de 5 en 8 procent. 

Beursgang

Beleggers zijn gematigd enthousiast over de cijfers van het bedrijf. Het aandeel JDE Peet's staat ietsje in de plus rond 10 uur vanochtend.

Het bedrijf ging eind mei naar de Amsterdamse beurs. Sinds die tijd is het aandeel met ruim 22 procent in waarde gestegen, van de introductiekoers van 31,5 euro tot de huidige koers van 38,5 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

JDE Peet's (Douwe Egberts) is 15,6 miljard euro waard bij beursgang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van