Oorlogstaal staatskrant

China verzet zich tegen 'diefstal' TikTok door VS

04 augustus 2020 08:41 Aangepast: 04 augustus 2020 09:26
Beveiligers bij het hoofdkantoor van ByteDance in Beijing. Beeld © EPA

Als techbedrijf Microsoft de Amerikaanse activiteiten van de populaire app TikTok koopt, dan zal China dat niet zonder slag of stoot accepteren. Het plan komt neer op diefstal volgens de Chinezen.

Het Amerikaanse 'pestgedrag' van Chinese techbedrijven is het gevolg van het ‘America First’-beleid van president Trump, waarin alleen het belang van de VS telt, staat in het hoofdredactioneel commentaar van de China Daily

Spreekbuis regering

Deze houding laat China geen andere keuze dan toegeven of een strijd op leven en dood aangaan in het techdomein, aldus de krant. De krant is de officiële spreekbuis van de Communistische Partij, het hoofdredactionele commentaar wordt daarom ook wel gezien als regeringsstandpunt. 

"China zal niet lijdzaam toegeven, er zijn vele manieren om te reageren als de Amerikaanse regering deze diefstal uitvoert", aldus de krant. Welke opties China heeft, meldt de krant niet.

Wel schrijft het dat China voorzichtig zal zijn om al te hard te reageren, omdat de Amerikaanse investeringen in China groter zijn dan omgekeerd. 

Data Amerikaanse gebruikers

China reageert op het plan van Microsoft om delen van TikTok over te nemen van het Chinese techbedrijf ByteDance. President Trump zag eerst niks in dit plan, maar veranderde van mening nadat Microsoft-ceo Satya Nadella hem beloofde data van Amerikaanse gebruikers naar de VS te halen en te houden. Microsoft krijgt tot 15 september.

Daarna zal de app in de VS geblokkeerd worden als er geen deal is, dreigde Trump eerder. Als reden voor deze vergaande maatregel wordt aangevoerd dat de Chinese overheid gegevens van Amerikaanse burgers kan inzien via TikToks moederbedrijf ByteDance. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft wil voor 15 september TikTok in de VS kopen

Nog geen deal

Bij ByteDance wordt achter de schermen hard gewerkt om de overname van het Amerikaanse deel van TikTok te voorkomen, schrijft oprichter en ceo Zhang Yiming in een intern bericht aan het personeel dat Bloomberg in handen kreeg.

In het memo wordt wel gemeld dat er met een ander techbedrijf wordt onderhandeld, maar dat er nog geen definitief besluit is genomen. "De aandacht van de buitenwereld en geruchten rond TikTok zullen nog wel even aanhouden", aldus Zhang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van