'Ook interesse van andere partijen'

'Microsoft voert gesprekken om TikTok te kopen'

01 augustus 2020 12:02 Aangepast: 03 augustus 2020 08:56
TikTok is populair onder kinderen en jongeren. Beeld © Getty

Microsoft heeft gesprekken gevoerd met de eigenaar van TikTok over een overname. Dat schrijft The New York Times. Het nieuws komt op het moment dat TikTok in de VS onder vuur ligt. President Trump oefent druk uit op de eigenaar van TikTok om de app te verkopen.

Microsoft zou met ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, gesprekken hebben gevoerd om TikTok te kopen, aldus The New York Times.

Op TikTok kunnen gebruikers korte filmpjes plaatsen

Gebruikersdata en China

De laatste tijd haalt de Amerikaanse president Donald Trump hard uit naar TikTok. Hij ziet de app als een gevaar voor de nationale veiligheid omdat het Chinese moederbedrijf ByteDance zo veel informatie over Amerikaanse burgers vergaart.

Die informatie wordt volgens de Amerikanen mogelijk doorgespeeld naar de Chinese overheid. In China kunnen binnenlandse bedrijven wettelijk worden gedwongen gegevens van hun gebruikers aan de overheid te overhandigen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Trump wil populaire app TikTok verbieden in de Verenigde Staten

'Vandaag al verbod'

Trump zegt vandaag al met een verbod op TikTok in de VS te komen, aldus de Amerikaanse tv-zender NBC. "Ik heb die bevoegdheid", zei Trump.

Hij zei ook dat hij een overname door Microsoft niet steunt. Microsoft is niet de enige die belangstelling heeft voor TikTok, aldus Bloomberg, die zich beroept op mensen die bekend zijn met de kwestie. Zo zou er met minstens één andere grote onderneming zijn gesproken.

NBC spreekt zelfs van gesprekken met 'verschillende andere bedrijven over een mogelijke verkoop'. Microsoft zou echter het verst zijn met gesprekken en de meest waarschijnlijke overnemer zijn.

'50 miljard waard'

Eerder deze week meldde persbureau Reuters dat ByteDance voorstellen had ontvangen van de Amerikaanse investeringsfondsen Sequoia en General Atlantic voor de aankoop van TikTok, meldt Reuters.

De app zou 50 miljard dollar (ruim 42 miljard euro) waard zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Big tech floreert terwijl economie krimpt: marktwaarde ruim 5 biljoen

'Opdracht TikTok te verkopen'

De machtige Committe on Foreign Investment in the United States (Cfius), die buitenlandse investeringen in de VS bekijkt, onderzoekt de overname door ByteDance van Musical.ly in 2017, schrijft The New York Times. Musical.ly werd na de overname omgedoopt in TikTok.

Cfius heeft besloten om de opdracht te geven aan ByteDance om TikTok te verkopen, aldus The New York Times op basis van ingewijden.

Onlangs startten Europese toezichthouders een onderzoek naar TikTok omdat de privacy van kinderen en jongeren onvoldoende zou worden beschermd.

Instagram Reels

TikTok krijgt er de komende tijd een grote concurrent bij: Facebook rolt zijn vergelijkbare dienst Instagram Reels de komende maanden wereldwijd uit.

Facebook zou volgens The Wall Street Journal populaire TikTokkers grote geldbedragen bieden om hun filmpjes ook op Instagram Reels te gaan zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van