Speciale commissie

'Philips leverde Amerikanen te dure beademingsapparatuur'

31 juli 2020 17:18 Aangepast: 31 juli 2020 17:31
Een beademingsapparaat in een Amerikaans ziekenhuis. Beeld © Getty

Amerikaanse politici beschuldigen Philips van het leveren van te dure beademingsapparatuur. Daardoor hebben de Verenigde Staten mogelijk tot een half miljard dollar te veel betaald, terwijl dat niet nodig was. Philips ontkent.

Dat beweren Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Betere schermpjes?

Volgens een rapport van een speciale commissie heeft Philips de regering van president Donald Trump een bepaald model van beademingsapparatuur aangesmeerd, omdat daarin betere schermpjes opgenomen zouden zijn.

Maar die schermpjes zouden exact hetzelfde zijn als die in een goedkoper model, meldt onder meer NBC News. Een goedkoper model dat de regering van toenmalig president Barack Obama al eens had besteld. 

"In geen enkel geval de prijzen verhoogd."

Philips zegt tegenover persbureau ANP zich niet te kunnen vinden in de conclusies van het rapport. "Ik wil graag duidelijk maken dat Philips in geen enkel geval de prijzen heeft verhoogd om te profiteren van de crisissituatie", reageert topman Frans van Houten.

Zorgtechnologie

Het Nederlandse concern is er volgens hem juist trots op dat het met zijn zorgtechnologie een bijdrage levert aan de bestrijding van de viruspandemie.

Philips geeft wel toe dat de beademingsapparatuur die enkele jaren terug werd geleverd in de VS goedkoper was. Maar dat kwam volgens het bedrijf omdat toen sprake was van een onderzoeks- en ontwikkelingscontract. Daarbij werden de apparaten eenmalig ver onder de commerciële waarde van de hand gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van