Angst bij vakbonden

Massaontslag verwacht bij KLM: duizenden banen op de tocht

30 juli 2020 15:03 Aangepast: 30 juli 2020 17:19
KLM-werknemers kiezen niet massaal voor vrijwillig vertrek. Beeld © ANP

Vliegmaatschappij KLM kondigt morgen een reorganisatie aan waarbij waarschijnlijk duizenden banen worden geschrapt. Dat denken bonden en personeelsleden die hun verwachtingen alleen delen op basis van anonimiteit omdat ze van KLM niet met de pers mogen praten.

De ontslagen zijn nodig om de gekelderde inkomsten op te vangen. Door de coronacrisis wordt er veel minder gevlogen en de verwachting is dat dit nog een aantal jaren zo blijft. 

In drie fases verdwijnen circa 6000 banen. Tijdelijke contracten en uitzendbanen verdwenen al eerder: zo'n 1500 tot 2000. Via een vrijwillige vertrekregeling kunnen nog eens 2400 banen worden geschrapt, meldde RTL Z al eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrekkers kosten KLM zo'n 175 miljoen euro

Een vijfde eruit

Om tot het aantal van 6000 te komen, moeten dan nog eens 2000 fte weg. Zo verdwijnt ongeveer 20 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen, net als bij zusterbedrijf Air France. Daar vliegen er van de 43.000 banen bijna 7600 uit.  

De slechtnieuwsmededeling betekent overigens niet dat alle KLM'ers daarna weten waar ze aan toe zijn. Het gaat om een zogeheten contourenplan, dat het bedrijf nog verder moet uitwerken. De exacte invulling is onder meer afhankelijk van hoeveel en welke medewerkers vrijwillig vertrekken. 

KLM wil niet ingaan op vragen van RTL Z, een woordvoerder verwijst naar de presentatie van de kwartaalcijfers morgen.

Miniatuurvoorbeeld
Bijna 300 miljoen voor KLM

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van