Ruim 750 megawatt

Shell en Eneco gaan megawindpark op zee bouwen, zonder subsidie

29 juli 2020 19:55

Het derde windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd gaat worden komt in handen van Shell en Eneco, samen het CrossWind Consortium. Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdag bekend. Als het park draait, levert windenergie op zee 16 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag. In 2023 moet het windpark af zijn.

Het CrossWind-park komt 18,5 kilometer voor de Noord-Hollandse kust te liggen. Shell en Eneco willen er 69 windmolens neerzetten. Het park wordt behoorlijk groot, want de meeste windmolens liggen een kilometer van elkaar vandaan.

Experimenteren met windluwe dagen

Als de molens draaien, leveren ze samen ruim 750 megawatt elektriciteit op. Genoeg om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Daarvoor moeten wel alle windmolens draaien. Iets dat op een windstille dag niet gebeurt.

CrossWind wil daarom experimenteren met manieren om elektriciteit op te slaan voor windluwe momenten. Zo komen er onder meer een accu-opslag en wordt er groene waterstof gemaakt van de elektriciteit. Daarnaast komt er een drijvend zonnepark, zodat er op een windstille, maar zonnige dag toch stroom word opgewekt.

Bij het verkrijgen van de vergunning keek de overheid naar deze innovaties. Doel is om ze bij later te bouwen windparken grootschaliger in te zetten. Daarmee moet een extra stap naar de klimaatdoelen worden gezet, zo is het idee.

Veel meer windparken

Shell en Eneco hebben ervaring in het opwekken van stroom op zee. In 2016 kregen ze via het consortium Blauwwind, waar meer partijen deel van uitmaken, al de vergunning om voor de kust van Walcheren, in Zeeland, een groot windpark te bouwen, wat bijna net zo veel stroom oplevert. Dit park moet in 2021 worden opgeleverd.

In 2030 moet 40 procent van alle benodigde elektriciteit op zee worden opgewekt. Daarvoor moeten nog wel de nodige windparken worden gebouwd. Zo wordt er nog gebouwd voor de kust van Noordwijk en Katwijk, IJmuiden en ten noorden van de Waddeneilanden.

Eerder besteedde Z Today aandacht aan Shell, dat zich wil inzetten voor meer windenergie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van