Ga naar de inhoud
Techfittie

TikTok-baas is klaar met Facebook: oneerlijk concurrentie en pro-Amerikaans

Kevin Mayer (links) werkte voor hij naar TikTok ging bij Disney. Beeld © Getty

De ruzie tussen de VS en China lijkt ook over te slaan naar sociale mediabedrijven. De baas van TikTok, Kevin Mayer, is namelijk uitgevallen tegen Facebook. Hij vindt dat Facebook te machtig is, concurrenten geen ruimte geeft en al helemaal geen concurrenten uit China.

Facebook is te patriottisch, schrijft Mayer - zelf Amerikaan - in een blog. Liefde voor het Amerikaanse vaderland dus. Op die manier probeert Facebook een einde te maken aan de aanwezigheid van het Chinese TikTok in de VS, denkt hij.

Tech-ceo's
Zie ook:
Tech-ceo's Bezos, Cook, Pichai en Zuckerberg gehoord door Congres

Patriot

Mayer baseert zich op de uitleg die Facebookbaas Mark Zuckerberg woensdagavond Nederlandse tijd geeft aan de Amerikaanse politiek. Daarin zegt hij dat Facebook een 'trots Amerikaans bedrijf' is.

Zuckerberg noemt verder onder meer het belang van democratie en vrijheid van meningsuiting als belangrijke Amerikaanse waarden. Vervolgens deelt hij volgens Mayer een sneer uit naar de Chinese concurrent.

Het Chinese Gevaar

"Veel andere technologiebedrijven delen deze waarden, maar er is geen garantie dat onze waarden zullen winnen. China bouwt bijvoorbeeld zijn eigen versie van het internet, gebaseerd op hele andere ideeën. En ze exporteren hun visie naar andere landen", waarschuwt Zuckerberg.

Daarnaast ergert de TikTokbaas zich aan het feit dat Facebook probeert TikTok na te maken. Hij doelt op Instagram Reels, dat sinds deze maand wereldwijd wordt uitgerold. Ook Instagram is van Facebook. Eerder probeerde Facebook al TikTok te dwarsbomen met de app Lasso.

TikTok-concurrent
Lees ook:
TikTok-concurrent Instagram Reels wordt wereldwijd uitgerold

Verbod op TikTok

Toch zegt hij ook dat hij concurrenten graag tegemoet ziet. Mayer vindt concurrentie goed voor consumenten. Daarmee laat hij een signaal horen wat een deel van de Amerikaanse politiek graag wil horen. Vooral Democraten maken zich zorgen om de grote machtspositie van enkele techbedrijven, zoals Facebook.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei juist eerder dat hij niet op Chinese apps als TikTok zit te wachten. Hij overweegt ze zelfs te verbieden. Mayer accepteert dat Chinese bedrijven in het Westen onder een vergrootglas liggen en wil daarom transparanter naar de buitenwereld zijn.

VS
Lees ook:
VS 'bekijkt' verbod op TikTok en andere Chinese sociale media

Geen vijand

"TikTok is het nieuwste doelwit geworden, maar we zijn niet de vijand", schrijft Mayer. Die vindt overigens dat alle grote techbedrijven transparanter zouden moeten zijn en noemt het dan ook terecht dat de branche onder de loep wordt genomen.

Daarmee lijkt hij te doelen op het feit dat Facebook, Amazon en Google op het matje zijn geroepen door het Amerikaans Congres.

Ceo's
Lees ook:
Ceo's Facebook, Google, Amazon en Apple op het matje
Dit is een artikel van