Ga naar de inhoud
All you can fly

Chinese maatschappijen stunten met onbeperkt vliegen

Personeel van China Southern Airlines op het vliegveld van Beijng, eind april 2020. Beeld © AFP

Om uit het diepe dal te komen waar vliegmaatschappijen in zijn geraakt door de coronacrisis, proberen ze van alles uit om passagiers te lokken. Chinese airlines bieden passagiers daarom onbeperkt vliegen voor een vaste prijs. 

China Southern Airlines bijvoorbeeld biedt klanten voor 3699 yuan (zo’n 450 euro) de 'Fly Happily'-deal. Daarmee kunnen reizigers tussen 26 augustus en 6 januari onbeperkt vliegen naar bestemmingen binnen China. Per vlucht betaal je nog wel een toeslag van 50 yuan, omgerekend zo'n 6 euro. 

De deal is overigens alleen te boeken voor Chinese staatsburgers. Wie geen Chinees identiteitsbewijs heeft, wordt verzocht de klantenservice te bellen. 

 

Stoelen vullen

De maatschappij is een van de acht airlines in China die met een stuntaanbieding probeert klanten te lokken, meldt persbureau Reuters. Door te stunten met prijzen, lukt het de bedrijven om toch iets van hun stoelen gevuld te krijgen. 

De deals zijn een stimulans voor de economie, meldt China Eastern Airlines in een zeer optimistisch geschreven persbericht over het succes van hun aanbieding. Met de 'Fly at will'-deal van het bedrijf mogen passagiers voor een bedrag iets meer dan 400 euro onbeperkt vliegen in de weekenden. De aanbieding loopt tot 31 december.

Extra reizigers

In de eerste twee weekenden dat de deal gold maakten meer dan 150.000 reizigers er gebruik van, meldt het bedrijf. Voor meer dan 10 vluchten vanuit thuishaven Shanghai ging de gemiddelde bezettingsgraad van de toestellen met bijna 20 procent omhoog. 

In juni werd al weer flink gevlogen in het land: het aantal vluchten lag op 80 procent van dat van voor de coronacrisis. De vliegindustrie houdt de ontwikkelingen in China nauwlettend in de gaten, omdat het op het gebied van het coronavirus voorloopt op de rest van de wereld. 

Emirates
Lees ook:
Emirates vergoedt deel begrafenis en medische kosten passagiers

Vergoeding medische kosten

Vliegmaatschappijen wereldwijd worstelen met het opstarten van hun netwerk. Passagiers zijn terughoudend met boeken, onder meer uit angst voor een tweede golf coronabesmettingen. 

Om deze angst weg te nemen, belooft vliegmaatschappij Emirates de medische kosten te betalen als een reiziger besmet raakt. Het bedrijf gaat zelfs zo ver dat het ook een deel van de begrafeniskosten voor de rekening neemt.