Topman net begonnen

ING schrijft 300 miljoen euro af vanwege coronavirus

28 juli 2020 06:08 Aangepast: 28 juli 2020 08:38
ING-topman Steven van Rijswijk. Beeld © ANP

Een tegenvaller voor de net aangetreden nieuwe topman van ING, Steven van Rijswijk. De bank schrijft een bedrag van 300 miljoen euro af van de balans.

Het bedrijf meldt de tegenvaller iets meer dan een week voor de publicatie van de resultaten van de bank in het tweede kwartaal van dit jaar. Die staat op de agenda voor 6 augustus en is de eerste keer voor topman Steven van Rijswijk, die het op 1 juli overnam van Ralph Hamers. 

De afschrijving houdt verband met overnames die de bank in het verleden deed, meldt ING. Welke overnames dat zijn, maakt de bank niet bekend.

Afschrijving op goodwill

Bij een overname wordt een deel van de prijs bepaald door wat het overgenomen bedrijf waard is op het gebied van reputatie, klantenbestand en intellectueel eigendom. Dat heet goodwill.

Dit deel van de overnamesom is lastig te bepalen en kan flink schommelen. Bijvoorbeeld als er negatieve publiciteit ontstaat, dan verdampt het deel goodwill dat was gebaseerd op de goede reputatie van het bedrijf. De overnemende partij moet dan z'n verlies nemen met een afschrijving op de goodwill.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvolger Hamers bekend: ING promoveert risicodirecteur Steven van Rijswijk tot ceo

Wisseling van de wacht

"Het gebeurt wel vaker bij een wisseling van de wacht, dan kun je maar beter al het slechte nieuws in een keer brengen", zegt Jacob Schoenmaker, beurscommentator voor RTL Z. "300 miljoen is denk ik niet al het slechte nieuws."

Hij verwijst naar de term big bath accounting. Dat houdt in dat een bedrijf de resultaten nog slechter voorstelt dan ze zijn, om in de toekomst rooskleuriger cijfers te kunnen presenteren. Het is ook een manier om problemen binnen het bedrijf af te schuiven op de vertrokken topman, zodat de nieuwe kan beginnen met een schone lei, legt hij uit.

Deze tactiek wordt vaak gebruikt in een periode dat het toch al slecht gaat, zodat het minder opvalt. ING moet de tegenvaller overigens gewoon melden vanwege boekhoudregels, benadrukt hij. 

Effect coronapandemie

De afschrijving volgt op een interne test die de bank deed vanwege de coronapandemie. De sombere vooruitzichten voor de economie maakten de afschrijving noodzakelijk. Het bedrijf schrijft de tegenvaller weg onder het kopje 'bedrijfskosten' in de winst- en verliesrekening voor de maanden april, mei en juni. 

De bank hoeft geen geld te betalen aan andere partijen en de afschrijving heeft ook geen gevolgen voor de eisen waar de bank aan moet voldoen op het gebied van eigen vermogen op de balans. 

Winst geraakt door pandemie

De publicatie van de kwartaalcijfers volgende week gaat gewoon door zoals gepland. De bank waarschuwde al eerder dat de nettowinst in het tweede kwartaal van het jaar geraakt zal worden. Vanwege de coronapandemie zijn de risicokosten voor de bank hoger dan gemiddeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Beursfondsen moeten versneld afschrijven door corona'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van