Internetbank Bunq gaat een deel van de tegoeden op de balans investeren in hypotheken. Daarvoor is de online bank een samenwerking aangegaan met Venn Hypotheken.
Inmiddels heeft Bunq 100 miljoen euro gecommitteerd aan de hypotheekmarkt, laat oprichter Ali Niknam weten aan RTL Z naar aanleiding van berichtgeving in het FD.
65 procent NHG
Klanten van Bunq kunnen er zelf voor kiezen waar hun gestalde geld in wordt geïnvesteerd, in staatsobligaties bijvoorbeeld. En daar zijn nu ook hypotheken bij gekomen. Via de instellingen van de Bunq-app kunnen klanten toestemming geven om hun tegoeden beschikbaar te maken voor de woningmarkt.
Venn Hypotheken, een dochteronderneming van NN Investment Partners (het investeringsvehikel van Nationale Nederlanden), helpt met het uitzoeken en opkopen van hypotheken, zegt Niknam. "Vanuit Bunq geven we richtlijnen aan voor het soort hypotheken waar we naar op zoek zijn."
Op dit moment wil Bunq dat 65 procent van de hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie wordt afgesloten. Bij de overige 35 procent mag maximaal 80 procent van de woningwaarde worden gefinancierd, wat betekent dat deze huizenkopers zelf geld in moeten leggen.

Goede klik
De wens om te investeren in hypotheken leefde al langer onder klanten, zegt Niknam. "Maar de financiële markt is zwaar gereguleerd, dus het duurde wel anderhalf tot twee jaar tot we zaken konden doen. We zijn daarmee de eerste neo-bank die ook hypotheken aanbiedt."
Hij geeft twee redenen voor de samenwerking met Venn. "Het is een organisatie waar we cultureel een goede klik mee hebben, we kunnen met elkaar lezen en schrijven. Daarnaast waren wij op zoek naar een specifieke set hypotheken om in te investeren en Venn was de partij die ons daaraan kon helpen."
De Bunq-voorman verwacht een rendement van 70 basispunten te halen op de hypotheekportefeuille.
Vinger aan de pols
Dat de bank nu in hypotheken investeert, betekent niet dat er minder geld naar andere beleggingen gaan. "We groeien snel, dus vooralsnog komt er alleen maar geld bij. We hebben nog niet hoeven desinvesteren", zegt Niknam.
Opmerkelijk is dat klanten in de app meer beleggingsopties voorgeschoteld krijgen dan waar Bunq daadwerkelijk in investeert. Klanten kunnen ook voor 'persoonlijke leningen kiezen', of 'groene bedrijven'. Op die manier hoopt de bank een vinger aan de pols te houden voor wat er leeft onder klanten.
