Coronavirus raakt lampenmaker

Meevallers zorgen voor stijging winst Signify in moeizaam kwartaal

24 juli 2020 08:45 Aangepast: 24 juli 2020 09:14
Ceo Eric Rondolat van Signify. Beeld © Getty

De omzet van Signify, het voormalige Philips Lighting, bleef in het tweede kwartaal gelijk, al was dat alleen te danken aan overnames die het bedrijf deed. De nettowinst steeg wel, maar dat komt vooral door eenmalige posten.

In de maanden april tot en met mei daalde de omzet van Signify, de voormalige verlichtingsdivisie van Philips, met 0,6 procent tot bijna 1,7 miljard euro. Als je de overnames van het Amerikaanse Cooper Lighting en Klite uit China (Signify kocht een belang van 51 procent) eruit laat, dan daalde de omzet echter met 22,7 procent.

Die daling wijt het bedrijf aan het coronavirus. De omzet is wel hoger dan analisten hadden gedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Speciale UV-lampen Signify effectief tegen coronavirus'

Winst

Onderaan de streep steeg de winst van 50 miljoen euro tot 81 miljoen euro. Die toename komt met name door lagere herstructureringslasten en door eenmalige belastingvoordelen. Signify behaalde wel een hogere winst dan was verwacht. Analisten rekenden namelijk op een winst van slechts 5 miljoen euro.  

Het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijving goodwill bleef gelijk op 133 miljoen euro. De ebitamarge bleef gelijk op 9 procent, doordat er in de kosten werd gesneden.

Beleggers zijn tevreden met de cijfers. De koers van Signify staat kort na opening 3 procent hoger.

Led vs traditionele lampen

Signify haalt 80 procent van de omzet uit led-verlichting. Opvallend was dat de omzet uit traditionele lampen iets minder daalde dan de totale omzet (gecorrigeerd voor overnames).

Het ebita-resultaat bij traditionele lampen daalde wel, met 11 procent, terwijl er bij de led-verlichting sprake was van groei.

Onzekerheid

Over de tweede helft van het jaar durft Signify nog geen voorspelling te doen. Daarvoor is er te veel onzekerheid over het coronavirus en de invloed op de economie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van