Ondanks coronacrisis

Tesla verrast met veel hogere omzet en winst dan verwacht

23 juli 2020 08:39 Aangepast: 23 juli 2020 10:11
Ondanks corona verkocht Tesla nauwelijks minder auto's. Beeld © Getty

Producent van elektrische auto's Tesla boekte in het tweede kwartaal een veel hogere omzet en winst dan analisten hadden gedacht. Het is het vierde kwartaal met winst op rij, waardoor Tesla in de belangrijke S&P 500-aandelenindex opgenomen kan worden.

Topman en oprichter Elon Musk blijft verrassen met Tesla. In de maanden april tot en met mei kwam de omzet uit op 6 miljard dollar, dat is bijna 700 miljoen dollar meer dan waar experts vanuit waren gegaan.

De omzet is slechts 4 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat is opmerkelijk, omdat de fabrieken tijdelijk gesloten moesten worden. Musk opende de fabriek in Californië, ondanks het feit dat dat tegen de regels van de lokale overheid was.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Tesla verslaat Toyota op de beurs en is waardevolste automerk

Omzet uit verkoop uitstootrechten

Tesla haalt niet alleen omzet met de verkoop van elektrische auto's, maar ook door CO2-uitstootrechten te verkopen, aan bijvoorbeeld Fiat Chrysler. 

De elektrische auto's van Tesla stoten immers veel minder uit dan auto's op benzine of diesel. Automakers die wel veel auto's maken die op fossiele brandstof rijden, kunnen door uitstootrechten van Tesla te kopen aan de door de overheid opgelegde doelstellingen voldoen.

De omzet uit de verkoop van uitstootrechten steeg in het tweede kwartaal van 11 miljoen dollar tot 428 miljoen dollar.

Vierde kwartaal op rij met winst

Onderaan de streep maakte Tesla een nettowinst van 104 miljoen dollar en dat is veel beter dan het kleine verlies waarop analisten hadden gerekend.

Het was het vierde achtereenvolgende kwartaal met winst voor Tesla. Dat betekent dat het opgenomen kan worden in de brede Amerikaanse S&P 500-index. Dat lokt mogelijk nog meer vraag uit naar de aandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bonus van bijna 700 miljoen euro voor Elon Musk bij Tesla

Meer waard dan VW of Toyota

Gisteravond steeg de koers in de nabeurshandel al met 4 procent, tot is bijna het hoogste niveau ooit. Inmiddels is Tesla op de beurs zo'n 300 miljard dollar waard.

Dat is meer dan welke andere automaker ook en dat terwijl Tesla veel minder auto's maakt dan bijvoorbeeld het Japanse Toyota of Volkswagen uit Duitsland.

Nieuwe fabriek in Texas

Musk maakte bekend dat Tesla een fabriek gaat bouwen in Texas. Dat zou de vierde van het concern zijn. Naast de eerste fabriek, in het Californische Fremont, is er nu alleen nog in Shanghai in China een fabriek. In de buurt van Berlijn wordt nu een fabriek gebouwd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van