Hoger beroep

Vakbond VNC blijft erbij: jongste KLM-personeel moet er als eerste uit

20 juli 2020 16:10
Een stewardess van KLM op Schiphol, begin juli 2020. Beeld © ANP

Vakbond voor cabinepersoneel VNC gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechter dat KLM niet de laatst aangenomen werknemers als eerste hoeft te ontslaan bij een ontslagronde.

De bond heeft dat besloten na een ledenraadpleging en heeft het gerechtshof Amsterdam gevraagd om een spoedappel. Mogelijk is er dan binnen enkele maanden een uitspraak, meldt VNC.

De vakbond kreeg in een kort geding geen gelijk dat KLM het zogeheten last in, first out uit de cao moet hanteren bij een grote ontslagronde. KLM wilde liever een afspiegeling waarbij het personeel in leeftijdsgroepen wordt verdeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: jongste personeel hoeft er niet als eerste uit bij KLM

Rechter: geen afspraak

Volgens de rechter is dat ook de norm bij grote reorganisaties en kan daar alleen van afgeweken worden als er goed dichtgetimmerde afspraken in de cao staan, maar daarvan was volgens de rechter geen sprake.

Bovendien merkte de rechtbank op dat KLM bij het toepassen van last in, first out veel meer ontslagen nodig heeft om tot dezelfde kostenbesparing te komen omdat nieuw personeel meestal minder verdient. Verder zouden daardoor in de toekomst problemen voor het personeelsbeleid kunnen ontstaan.

Vakbond: wel afgesproken

VNC meent dat de rechter daarmee te kort door de bocht is gegaan. De bond wijst erop nooit akkoord te zijn gegaan met het verlaten van het principe van last in, first out. Ook benadrukt VNC dat KLM dat principe in december nog opnieuw is overeengekomen toen een nieuwe cao werd afgesproken. Volgens de vakbond moeten werknemers kunnen vertrouwen op de afspraken in de cao.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrekkers kosten KLM zo'n 175 miljoen euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van