Niet vrijwillig gegeven

Kink in de kabel bij fusie brillengiganten door kort geding

18 juli 2020 14:49 Aangepast: 18 juli 2020 15:00
Een onverwachte wending in de overname van onder andere Eyewish. Beeld © ANP

Brillenfabrikant EssilorLuxottica wil van overnamekandidaat GrandVision weten hoe de optiekketen de boel draaiende heeft gehouden tijdens de coronacrisis. GrandVision geeft die informatie echter niet en daarom spant EssilorLuxottica nu een kort geding aan.

"Ondanks herhaalde verzoeken heeft GrandVision niet op vrijwillige basis de informatie verstrekt die wij willen", stelt de fabrikant van onder andere Ray-Ban en Oakley. "Ons rest geen andere optie dan een juridische procedure." 

Optiekgigant GrandVision (met onder andere Pearle en Eyewish in de gelederen) is nu nog in handen van HAL, het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm. Die doet het voor zo'n 5,5 miljard euro van de hand aan EssilorLuxottica.

Verplichtingen nakomen

Daarvoor heeft die brillenfabrikant wel eerst wat meer inzicht nodig in het reilen en zeilen, zo blijkt. De fabrikant wil bij de rechtbank in Rotterdam onder andere informatie afdwingen over de gang van zaken bij GrandVision tijdens de coronacrisis. Ook wil de brillenfabrikant weten in welke mate GrandVision bepaalde verplichtingen niet is nagekomen.

GrandVision ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet, zegt het bedrijf in een reactie. "EssilorLuxottica eist aanvullende informatie over de manier waarop GrandVision geprobeerd heeft de impact van de coronacrisis op het bedrijf zo klein mogelijk te houden. GrandVision is het niet eens met die eisen en heeft er alle vertrouwen in dat ze in de rechtbank zullen worden afgewezen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brillengigant EssilorLuxottica koopt GrandVision van investeerder HAL

Geen hogere prijzen

Het is niet de eerste hobbel op de weg van de overname, die vorig jaar rond deze tijd werd aangekondigd. Begin februari 2020 kondigde Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, aan dat ze goed naar de overname wilde kijken.

Reden? In de brillenbusiness zijn al veel namen samengegaan. Als EssilorLuxottica en GrandVision samengaan, ontstaat een zeer grote speler op de Europese markt. Die voorgestelde fusie moet niet tot hogere prijzen leiden of minder keuze voor consumenten, stelt Vestager. 

Overeenkomst vervalt mogelijk

De Europese Commissie had tot eind juni de tijd om tot een beslissing te komen. Die deadline is verschoven naar eind augustus.

Er is een kans dat de toezichthouders de deal niet accorderen. Daarover hebben de twee partijen ook afspraken gemaakt. Wordt de deal niet voor eind juli 2021 afgerond dan vervalt de overeenkomst en krijgt de huidige GrandVision-eigenaar HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van