Ga naar de inhoud
Plastic flessen recyclen

Drentse startup Cure: 'Deal met Coca-Cola is fantastisch begin'

Coca-Cola wil dat in 2023 de helft van plastic flessen uit gerecyclede flessen bestaat. Beeld © Getty

Coca-Cola European Partners, dat de dranken voor Coca-Cola maakt, investeert in de Nederlandse startup Cure. Er komt daardoor een nieuwe fabriek én er wordt al nagedacht over nóg een fabriek, speciaal voor Coca-Cola. "We zijn heel blij met de overeenkomst."

De geldschieter maakt naast het gelijknamige drankje ook Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid en Chaudfontaine. Door de investering kan Cure de fabriek in het Drentse Emmen nu gaan uitbouwen.

Cure hakt met zijn technologie plastic flesjes in stukjes, waardoor CCEP (of een andere afnemer) er weer nieuwe flessen van kan maken. Bijzonder is dat Cure kleurstoffen uit polyester kan halen. Daardoor kunnen nieuwe flessen ook transparant zijn. Tot nu toe was dat heel lastig.

Lego-fonds
Zie ook:
Lego-fonds investeert in techniek die plastic omzet in brandstof

Fabriek speciaal voor Coca-Cola

Verder wordt het door de financiering ook mogelijk om een nieuwe fabriek te bouwen, eveneens in Emmen. Die moet in 2023 gereed zijn. Uiteindelijk moet er zelfs nóg een fabriek komen. Een grote, speciaal gebouwd voor CCEP. Dat is een apart bedrijf, met een eigen beursnotering in Amsterdam. CCEP is de grootste onafhankelijke bottelaar te wereld.

Waar die fabriek precies zal komen is nog niet zeker, zegt Cure-cfo Josse Kunst. Hij denkt ergens in Noordwest-Europa. Kunst maakt echter duidelijk dat de aandacht nu ligt bij het uitbouw van de proeffabriek en de bouw van een nieuwe fabriek.

CCEP is niet alleen actief in Nederland, maar in een groot deel van West-Europa, inclusief Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden. Het bedrijf wil in 2023 dat de helft van het plastic voor de flesjes die het maakt uit hergebruikt polyester bestaat.

'Fantastisch begin, maar het is het begin'

Hoeveel geld met de investering van CCEP gemoeid is, dat willen beide partijen niet zeggen. De overeenkomst met Coca-Cola is een fantastisch begin, zegt Kunst. Al zegt hij dat dit 'wel het begin' is.

Verpakkingen zijn immers maar een derde van alle polyester die wordt verbruikt, aldus Kunst. Uiteindelijk wil hij ervoor zorgen dat door Cure ook andere soorten polyester, zoals in kleding, en plastic voor levensmiddelen, kunnen worden hergebruikt.

'Hergebruik
Zie ook:
'Hergebruik producten en grondstoffen loopt wereldwijd terug'

Slechts 9 procent gerecycled

Wereldwijd wordt er 75 miljard kilo polyester per jaar geproduceerd en er wordt nu maar 9 procent van weer hergebruikt. De rest belandt op de afvalberg.

Polyester is namelijk weliswaar één van de meest gebruikte soorten plastic, maar een nadeel is dat 91 procent niet gerecycled kan worden, omdat er kleurstoffen in zitten.

Met de technologie van Cure kunnen echter ook bijvoorbeeld de oranje flessen van Fanta (dat ook van Coca-Cola is) opnieuw worden gebruikt. "Er hoeft wat ons betreft geen aardolie meer te worden gebruikt om polyester te maken", zegt de cfo. Dat scheelt veel energie en dus milieuvervuiling.

Meer banen

De investeringen van Cure die nu mogelijk zijn, stimuleren de werkgelegenheid. Nu zijn er in de proeffabriek zo'n 10 mensen actief, dat zal "zeker met 100 procent worden uitgebreid", aldus Kunst. De nieuwe fabriek in Emmen zorgt voor nog meer banen, hoeveel, dat wil Kunst nu niet kwijt.

Cure spreekt ook met partijen in de VS en Azië om daar ook polyester te recyclen. Hoe dat zal gaan gebeuren laat hij in het midden. Het kan bijvoorbeeld via licenties, joint ventures of eigen fabrieken, zegt Kunst. Dat zou ook zeker met Coca-Cola kunnen, zegt hij desgevraagd. 

Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?

11:20