Crisis? Welke crisis?

ASML heeft geen last van coronacrisis: winst stijgt 45 procent

15 juli 2020 10:32
ASML denkt in het derde kwartaal een hogere omzet te behalen. Beeld © ANP

Het tweede kwartaal is voor ASML prima verlopen. De omzet steeg met 36 procent in vergelijking met het eerste kwartaal en de nettowinst nam zelfs nog meer toe.

Chipmachinemaker ASML is een stuk optimistischer geworden. Over het eerste kwartaal daalde de omzet nog, omdat het concern last had van het coronavirus.

In de afgelopen maanden draaide ASML echter prima. De omzet nam met 36 procent toe ten opzichte van de eerste drie maanden tot ruim 3,3 miljard euro en als gevolg van een hogere winstmarge steeg de nettowinst zelfs van 391 miljoen euro tot 751 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Diplomatie rond ASML: maakt Nederland China boos of de VS?

Durft prognose aan

Toch zijn de resultaten iets minder dan verwacht, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Maar belangrijk is volgens hem dat het concern weer een voorspelling durft te doen voor het derde kwartaal: een omzet van tussen de 3,6 en 3,8 miljard euro.

Beleggers zijn teleurgesteld over de cijfers. De beurskoers van ASML staat ruim 1 procent in de min. Over het jaar tot nu toe is ASML echter één van de best presterende aandelen in de AEX, met een plus van een kleine 29 procent.

Omzet EUV-machines in tweede halfjaar

Bij de cijfers over het tweede kwartaal moet worden bedacht dat er van de EUV-systemen die werden afgeleverd in het eerste halfjaar, er nog vier niet in de omzet (en dus de winst) zijn verwerkt. Dat gebeurt in het tweede halfjaar.

Een minpuntje is dat de orderontvangst daalde tot 1,1 miljard euro. In het eerste kwartaal werd nog voor 3,1 miljard aan orders ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Herweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste

Overname

ASML neemt Berliner Glas over. Dat is een bedrijf dat keramische en optische producten levert aan ASML. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Berliner Glas is niet aan de beurs genoteerd. Het bedrijf kreeg in 2018 in Duitsland de prijs voor 'Ondernemer van het jaar'.

Inkoop eigen aandelen

ASML voelt zich sterk genoeg om door te gaan met het plan van januari om tot 2022 voor in totaal tot 6 miljard euro aan eigen andelen in te kopen. Er is inmiddels al voor 507 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Waarom kopen bedrijven eigen aandelen in?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van