Krijgen citroengras

Koeien Burger King gaan op dieet voor het klimaat

15 juli 2020 00:06 Aangepast: 15 juli 2020 14:35
Beeld © Getty Images

Burger King wil zijn koeien minder methaan laten uitstoten en zet de dieren daarom in de laatste maanden van hun leven op dieet. Door citroengras aan het veevoer toe te voegen moet de uitstoot van broeikasgassen door koeien met een derde verminderden.

Vleesproducenten en -verkopers staan onder toenemende druk van investeerders en consumenten om de impact van hun producten op het klimaat te verminderen. Het fokken van dieren goed voor ongeveer 14,5 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Koeien stoten methaan uit dat ongeveer dertig keer krachtiger is dan kooldioxide.

Steeds meer kritiek

De eerste dieetburger is inmiddels verkocht. Het 'nieuwe' menu komt op het moment dat er steeds meer kritiek is op ketens al Burger King en hun rol in het terugbrengen van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vegetarische Slager levert vegaburger aan Burger King

Het methaanarme vlees is wel duurder om op grote schaal te produceren. Het gebruik van bepaalde voedingssupplementen en aangepaste diëten zullen waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengen voor veehouders. Die kampen al met een laag inkomen, een probleem dat nog wordt verergerd door de coronacrisis

Tijdelijk en beperkt

Burger King zegt niet van plan te zijn de kosten door te rekenen naar hun klanten. Het gaat sowieso om een vooralsnog tijdelijke en in beperkte mate beschikbare burger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Subway zet broodje met veganistische gehaktballen op menu

Enkele restaurants in Miami, New York, Austin, Los Angeles en Portland hebben hem op het menu staan. Het bedrijf zou met leveranciers in Europa en Latijns-Amerika werken aan een soortgelijk initiatief.

Goede voorbeeld

Om het dieet voor de koeien op grote schaal toe te passen zijn nog wel een aantal goedkeuringen van instanties vereist. Het bedrijf zegt open en transparant over het proces te zijn, ook om sectorgenoten te overtuigen om het goede voorbeeld te volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zes vuilniszakken vol met kip in de kliko, elk uur opnieuw'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van