Vertrekregeling

15.000 werknemers willen vrijwillig weg bij Delta Airlines

14 juli 2020 17:17 Aangepast: 14 juli 2020 17:24
Delta Airlines Beeld © Getty

Ruim 15.000 werknemers van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines hebben zich aangemeld voor de vrijwillige vertrekregeling van het bedrijf. Het bedrijf zit in zwaar weer door de coronacrisis.

Delta lijdt zwaar onder het coronavirus en kan door alle beperkingen veel minder vliegen dan waarop was gerekend. In het tweede kwartaal van dit jaar boekte het bedrijf een nettoverlies van 5,7 miljard dollar. Een jaar terug was dat nog dik 1,4 miljard dollar winst.

Aantal passagiers keldert

Het aantal passagiers kelderde met 93 procent en de opbrengsten uit onder meer vliegtickets daalden met een vergelijkbaar percentage. 

Er staan daarom veel banen op de tocht, weet Bloomberg. Volgens een analist van de bank Credit Suisse zou het bedrijf bijna 23.000 banen moeten schrappen vanwege de dramatische cijfers. 

Onbetaald verlof

Onlangs stemden 45.000 medewerkers van Delta al in met een tijdelijk onbetaald verlof. En nu volgen er zeker 15.000 met een vrijwillig vertrek.

Delta ziet de toekomst somber in: een toename van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten staan herstel in de weg. Dat duurt volgens topman Ed Bastian nog zeker twee tot drie jaar.

Bij KLM veel minder animo

Bij het Delta werken naar eigen zeggen zo’n 80.000 mensen wereldwijd. Het bedrijf is daarmee ongeveer drie keer zo groot als KLM. 

Bij de Nederlandse maatschappij is met ruim 2400 aanmeldingen naar verhouding veel minder animo voor een vrijwillig vertrek. KLM ontkomt er daarom niet aan om duizenden mensen te ontslaan.

Als iedereen die heeft ingetekend op de vrijwillige vertrekregeling van KLM toestemming krijgt om het bedrijf te verlaten, kost dat de luchtvaartmaatschappij zo'n 175 miljoen euro. Per persoon krijgen piloten het meeste geld mee: gemiddeld 2,5 ton.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onvrijwillig ontslag dreigt voor 2000 KLM-medewerkers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van