Ga naar de inhoud
Bedrijven

Huawei-apparatuur toch helemaal verboden in Brits 5G-netwerk

Huawei in het straatbeeld van Londen. Beeld © AFP

De Britse regering wil Huawei toch helemaal weren uit het 5G-netwerk. Britse telecombedrijven die al apparatuur van Huawei in hun netwerk hebben, moeten deze eruit verwijderen.

Door het besluit wordt de uitrol van het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk uitgesteld, zegt Oliver Dowden, minister van Digitale Zaken.

"Het was geen gemakkelijke beslissing, maar wel de goede. Zowel voor telecomnetwerken in het Verenigd Koninkrijk als onze nationale veiligheid en de economie, nu en in de toekomst", zegt Dowden volgens de Britse nieuwszender BBC.

Het Chinese telecombedrijf reageert teleurgesteld. Woordvoerder Edward Brewster van Huawei VK noemt de beslissing 'slecht nieuws voor iedereen in het VK met een mobiele telefoon'. "Dit besluit vertraagt de digitale ontwikkeling en verhoogt de rekening. We dringen aan op een heroverweging." 

Lobby regering Trump

Met ingang van volgend jaar is het verboden voor Britse telecomproviders om nieuwe apparatuur van Huawei in hun netwerk te bouwen. De bedrijven krijgen tot 2027 de tijd om Huawei-apparatuur uit hun bestaande 5G-netwerk te halen. 

Met het besluit komt de regering van Johnson tegemoet aan de wens van de Verenigde Staten, die hun bondgenoten onder druk zetten om Huawei te weren. Volgens de regering van president Donald Trump gebruikt de Chinese overheid het bedrijf voor spionage. Huawei ontkent dat.

'Geen
Lees ook:
'Geen contracten voor bedrijven VS die Huawei-producten gebruiken'

In januari besloot de regering Johnson nog dat er wel Huawei-apparatuur in het 5G-netwerk gebruikt mocht worden, tot een bepaalde grens.

Nieuwe Amerikaanse sancties hebben voor deze ommekeer gezorgd. In mei kondigde de VS sancties aan gericht op Huawei's chips.

Huawei:
Lees ook:
Huawei: 'Eén security-incident en het is het over en uit met ons'

Oordeel geheime dienst

Als Huawei niet langer z'n eigen chips kan maken, krijgt een derde partij mogelijk toegang tot het netwerk. Dat is onverantwoord, vindt het Britse National Cyber Security Centre, onderdeel van geheime dienst Government Communications Headquarters (GCHQ). Deze dienst is verantwoordelijk voor de veiligheid van de digitale infrastructuur in het land. 

Overigens wordt Huawei niet helemaal uit het VK verbannen: de apparatuur mag blijven zitten in het 2G, 3G en 4G-netwerk. De Amerikaanse sancties gelden namelijk alleen voor apparatuur die nog geïnstalleerd moet worden. 

Huawie? Wat voor bedrijf is Huawei en wie is de baas?

03:17