Ga naar de inhoud
'Winst stijgt duidelijk minder'

Jumbo: 14 procent meer omzet, ondanks halvering bij La Place

Jumbo bouwt zes winkels van Marqt om tot Jumbo City. Beeld © Jumbo

Supermarktketen Jumbo haalde afgelopen half jaar een 14,2 procent hogere omzet. Dat komt deels door de hamsterwoede van consumenten in het begin van de coronacrisis. Met dochterbedrijf La Place gaat het slecht: de omzet kelderde 60 procent. De winst van Jumbo steeg 'duidelijk minder' dan de omzet.

De coronacrisis pakt niet voor alle bedrijven even slecht uit. Supermarkten profiteren en dat is ook te zien aan de omzet van Jumbo: die nam in de maanden januari tot en met juni toe met 14,2 procent tot 5,1 miljard euro.

Winstcijfers maakt Jumbo nu niet bekend, maar tegen RTL Z zegt cfo Ton van Veen dat de winst 'duidelijk minder' is gestegen dan de omzet. Dat komt doordat Jumbo meer kosten moest maken in verband met corona, legt Van Veen uit.

Zo moester er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen in de distributiecentra en in de winkels, om de 1,5 meter afstand te bewaren. Om de hogere omzet toch te kunnen verwerken, moest er ook in de avonden worden gewerkt.

Jumbo
Zie ook:
Jumbo zal in ieder geval níet de nieuwe eigenaar van HEMA worden

Groeit harder dan de markt

Die omzetgroei komt voor een deel door overnames. Jumbo kocht eerder Emté-supermarkten van plaatsgenoot Sligro. De omzet van Emté telde het afgelopen halfjaar voor het eerst helemaal mee.

Ook op eigen kracht wist Jumbo flink te groeien: 9,5 procent. Dat is meer dan de marktgroei van 8,5 procent. Door het coronavirus kochten consumenten meer in supermarkten en bestelden ze meer boodschappen online. De online-omzet van Jumbo nam met de helft toe.

Het is niet bekend welk deel van de totale omzet uit online verkopen komt, Jumbo was op het moment van schrijven niet beschikbaar voor commentaar.

La Place

Bij de restaurants van La Place zit het tegen. Dat kwam in eerste instantie door de sluiting van warenhuisketen Hudson's Bay. In twaalf vestigingen van die warenhuisketen was een La Place gevestigd.

La Place was aanvankelijk zeer rendabel, maar dat veranderde tijdens de coronacrisis. Restaurants gingen maandenlang dicht.

Voor 23 vestigingen van de restaurants is niet voldoende perspectief in de anderhalvemetersamenleving, zo bleek gisteren. Er komt wel een nieuw concept voor de overgebleven 72 locaties.

La Place lijdt momenteel maandelijks 6 tot 7 miljoen euro verlies. De omzet kelderde er in het eerste halfjaar van 82 miljoen tot 33 miljoen euro.

Jumbo
Zie ook:
Jumbo schrapt 300 banen op 'uitgedijd' hoofdkantoor

België: vertraging in groei

In België heeft Jumbo inmiddels vier winkels en dat moeten er dit jaar 'minstens acht' worden.

Die groeiambitie is wel wat minder groot dan eerder de bedoeling was. Aanvankelijk wilde Jumbo in België eind dit jaar tussen de 15 en de 18 winkels hebben. Uiteindelijk wil het naar 'zeker' 100 winkels groeien

'Overname HEMA voegt niet zo heel veel meer toe aan de samenwerking'

HEMA

De samenwerking met HEMA, waarbij producten van HEMA in de Jumbo supermarkten liggen en de producten van Jumbo bij HEMA, omschrijft Van Veen als 'mooi'. In een overname van HEMA, die in de etalage staat, ziet hij echter niets: "die voegt niet zo heel veel meer toe aan de samenwerking".

Een overname van EMA zou te weinig opleveren, zeker als je nagaat dat een overname aandacht en tijd kost, aldus Van Veen. Hij omschrijft HEMA ook als een 'andere tak van sport' dan supermarkten.

Jumbo City

Jumbo heeft van Marqt zes winkels overgenomen en die worden omgebouwd tot de formule Jumbo City. Binnekort openen tot Jumbo City omgebouwde winkels in Amsterdam en Haarlem.

Jumbo wil in de komende jaren 'een fors aantal' Jumbo City winkels openen.

Via een deal met HEMA kan Jumbo nog 17 HEMAwinkels in Nederland (en Vlaanderen) ombouwen tot een Jumbo. Ook zal in zes stationswinkels van Hema het foodassortiment van Jumbo worden verkocht.