Bedrijven

'Versoepelde concurrentieregels ACM wekken schijn kartelvorming'

13 juli 2020 15:14
Beeld © Archieffoto ANP

De regels voor bedrijven om samen te werken zijn soepeler tijdens de coronacrisis. Dat moet voorkomen dat zij de dupe worden van de crisis. Niet iedereen is daar blij mee.

De mededingingsautoriteit ACM is helder: bedrijven mogen ook tijdens de coronacrisis de regels niet overtreden. Ze mogen onderling geen prijsafspraken maken en ook geen consumenten misleiden. 

Uitzonderlijke samenwerking

Dat gezegd hebbende, bieden de wetten waar de ACM op toeziet bedrijven 'veel ruimte om in deze uitzonderlijke tijden samen te werken'. Dat doen ze dan ook, bevestigt de waakhond na berichtgeving van Trouw.

"We hebben enkele tientallen vragen, opmerkingen of meldingen gekregen over de ruimte voor samenwerking", zegt een woordvoerder van de ACM. Een samenwerking tussen organisaties wordt getoetst op twee criteria: tijdelijkheid en noodzakelijkheid. Is die samenwerking ook nog in het algemeen belang, dan dan treedt de ACM niet op.

Normaal gesproken mogen bijvoorbeeld apotheken en supermarkten elkaar niet informeren over de voorraden. Dat wijst namelijk op kartelvorming. Tijdens de coronacrisis stond de ACM dit wel toe, omdat de bedrijven er zo voor konden zorgen dat overal voldoende boodschappen en medicijnen beschikbaar waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brussel keurt staatssteun voor KLM goed

'Slechts enkele klachten'

De nauwere samenwerking tussen sommige partijen zet kwaad bloed bij andere. U-diagnostics, een laboratorium uit Baarn, zegt in Trouw dat het met een partnerlab in Duitsland bewust buitenspel is gezet door Nederlandse concurrenten. Het heeft daarover een klacht ingediend bij de ACM.

Desgevraagd zegt de ACM-woordvoerder dat ze 'slechts enkele vragen en/of klachten' over de samenwerkingen hebben gehad. "Die hebben we nu in behandeling." 

Hoogleraar Nederlands en Europees aanbestedingsrecht Huib van Romburgh zegt in de krant de klachten wel te begrijpen. De vraag is volgens hem of er nog wel sprake is van een crisis en, zo niet, of de samenwerkingen dan nog wel gerechtvaardigd zijn. "Het is aan de ACM om te oordelen over de huidige noodzaak van zo'n samenwerking." 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van