Veel mensen durven door de coronacrisis geen auto meer te kopen. Daar hebben Ford en Kia iets op gevonden: mocht je je baan verliezen, dan mag je je auto weer terugbrengen. "Klinkt aantrekkelijk, maar het is riskant."
Durven niet meer
De verkoop van nieuwe auto's in de Verenigde Staten zakte deze maand met ruim een kwart in. Eén op de drie Amerikanen durft op dit moment geen nieuwe auto meer te kopen. Dat is slecht nieuws voor Ford, een van de grootste autoverkopers in het land.
Daarom mogen klanten die een model uit 2019, 2020 of 2021 kopen (met een lening) of leasen, die auto een jaar na aankoop weer inleveren. "Klanten realiseren dat het even duurt voordat alles weer normaal wordt. Ze hebben nu onze steun nodig", aldus een Amerikaanse marketingdirecteur van de autobouwer tegen de website Marketwatch.
Daar zitten wel voorwaarden aan en wie zijn auto inlevert, moet het verschil tussen de aanschafprijs en de dagprijs betalen. Al zegt Ford dat ze van dat restbedrag 15.000 dollar aftrekken.
Kia Nederland
In Nederland heeft Kia een soortgelijke actie. Als je je baan verliest en in financiële problemen komt, dan mag je gratis je leasecontract beëindigen. Het idee ontstond tijdens de coronacrisis. "Het zijn onzekere tijden voor iedereen en hiermee geven we klanten meer zekerheid", aldus woordvoerder Laurens van Bergeijk tegen RTL Z.
Normaal moet je een boete betalen als je tussentijds van je leaseauto wilt afkomen. Kia laat die regel varen als een klant ontslagen is.
Dat moet de leaserijder wel bewijzen. Zo moet hij aantonen dat het gaat om een gedwongen ontslag en een inkomenstoets overleggen.
Van Bergeijk zegt tegen RTL Z dat nog niemand de afgelopen periode zijn auto de afgelopen tijd heeft ingeleverd vanwege ontslag.

Stuntje van de verkoper
Net als in Amerika is ook in Nederland het enthousiasme voor een nieuwe auto een stuk minder geworden de afgelopen maanden. Fors minder: vorige maand werden er volgens de RAI Vereniging krap 25.000 auto's verkocht. Een daling van 39 procent.
Grote vraag is of autoverkopers Nederlanders over de streep kunnen trekken met dit soort acties. "Het is een stuntje en het klinkt natuurlijk sympathiek. Ik vraag me alleen wel af of het echt wordt gebruikt", aldus autokenner Carlo Brantsen.
Niet in de garage? Terug naar showroom
Het doet de hoofdredacteur van autoblad Carros denken aan een actie van een tijd geleden. "Rover probeerde het op een bijzondere manier. Als de auto na aankoop toch niet in de garage paste, dan mocht 'ie weer worden ingeleverd. Dat deed natuurlijk niemand."
Hoewel nieuwe modellen de showroom nauwelijks verlaten, wisselen tweedehands auto's in coronatijd juist wel van eigenaar. "Veel mensen hebben de afgelopen tijd gekozen voor een tweedehandsje. Zij vonden een nieuwe auto waarschijnlijk net wat te duur. Zo'n actie van Ford of Kia zou ze kunnen overhalen om toch een nieuwe te kopen," zegt Brantsen.
Nibud: 'Doe het niet'
Het klinkt aantrekkelijk, je nieuwe auto inleveren als je zonder baan zit. Maar het blijft riskant, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "We raden consumenten aan om het niet te doen. Wat als je na de periode van een jaar je baan verliest? Je blijft dan met een schuld achter. Financieel gezien is het gewoon niet handig om te doen."
Wat als andere bedrijven met bepaalde acties komen. Dat je bijvoorbeeld je scooter, elektrische fiets of dure televisie mag teruggeven als je ontslagen wordt? "Bij leningen en leasecontracten moet je realistisch nadenken over de lange termijn", legt Bettonville uit. "Dat is moeilijk. Nederlanders zijn optimistisch aangelegd en denken dat we onze leningen altijd wel kunnen betalen."
We hebben vaak slecht inzicht in onze uitgaven, bleek eerder uit onderzoek van het Nibud. Maar liefst 91 procent van de huishoudens onderschat bijvoorbeeld het aantal abonnementen dat ze hebben.
Proefsparen
Leasecontracten zijn vaak een dure uitgave, waar je volgens Bettonville maandelijks veel geld aan kwijt bent. "Er hoeft maar iets te gebeuren en je komt in de problemen."
Haar tip: even wachten. "Ga eens proefsparen. Zet drie maanden een bedrag opzij. Sowieso adviseren we om maandelijks 10 procent van je inkomen opzij te zetten voor onvoorziene zaken."
De Consumentenbond kent geen andere voorbeelden van bedrijven die hun product met een soort van 'ontslagverzekering' aanbieden. "Zo'n actie van Ford kan voor extra zekerheid zorgen, maar we zijn het eens met het Nibud. Een lening is altijd een risico. Je moet er rekening mee houden dat je de lasten kan dragen", aldus woordvoerder Gerard Spierenburg.