Luxeprobleem

HEMA moet meer dan de helft van de staatssteun terugbetalen

13 juli 2020 12:24 Aangepast: 13 juli 2020 12:57
Een HEMA-filiaal in Amsterdam. Beeld © Ramon van Flymen

HEMA heeft veel meer NOW-subsidie van de overheid gekregen dan nodig. Het warenhuis kreeg een voorschot van 11,4 miljoen euro, maar verwacht daarvan 6 miljoen euro terug te moeten betalen.

Dat bevestigt HEMA na vragen van RTL Z. Het bedrijf hield er bij de aanvraag van de subsidie nog rekening mee dat de omzet veel verder in zou zakken dan uiteindelijk is gebeurd.

Bedrijven die zwaar lijden onder de coronacrisis kunnen een subsidie (NOW) krijgen van de overheid om de loonkosten van werknemers te compenseren. Dat bedrag loopt op tot maximaal 90 procent van de salarissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen

"De NOW-aanvraag kwam vroeg in de crisis", licht een woordvoerder toe. "We wisten toen nog niet zeker of de winkels open mochten blijven." Daardoor kon het bedrijf niet voorzien hoe ver de omzet terug zou lopen.

Uiteindelijk bleek dat de winkels open mochten blijven en dat de onlineverkopen flink stegen. "Daardoor kwamen we hoger uit dan we hadden durven hopen."

Dat is natuurlijk goed nieuws voor het warenhuis, maar daardoor moet Hema wel een flink bedrag terugbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA komt weer in buitenlandse handen: schuldeisers grijpen de macht

14,2 miljoen 

Uit documenten die uitkeringsinstantie UWV vrijdagavond heeft gepubliceerd blijkt dat HEMA bijna 11,4 miljoen euro aan voorschot op de NOW-subsidie heeft gekregen. Daarvan verwacht het dus zo'n 6 miljoen euro terug te moeten betalen, waardoor er nog 5,4 miljoen aan subsidie overblijft.

Omdat het verleende voorschot 80 procent bedraagt van het aangevraagde bedrag, valt af te leiden dat HEMA een aanvraag deed voor 14,2 miljoen euro aan NOW-steun.

Dat is 2,6 keer zoveel als waar HEMA bij nader inzien recht op denkt te hebben, op basis van de gemeten omzetdaling. In de periode van maart tot en met mei daalde de omzet uiteindelijk met 20 tot 30 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizarre fout: 54 miljoen HEMA-schuld per ongeluk afgelost

Niet zo erg als gedacht

Om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling, moet de omzet van het bedrijf met minstens 20 procent dalen. Daar voldoet het bedrijf dus aan.

"Dat wel, helaas", zegt de woordvooerder. "Maar het is dus niet zo erg als we hadden gedacht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van