Besparen in crisistijd

Strandtent mag blijven staan deze winter, maar niet open: 'De moeite waard?'

13 juli 2020 12:11 Aangepast: 13 juli 2020 13:39
De boulevard van Scheveningen, begin juni 2020. Beeld © ANP Foto

Goed nieuws voor strandtenthouders. Terwijl zij normaal hun paviljoens in het najaar moeten afbreken, mogen de strandtenten komende winter bij uitzondering blijven staan. Dit moet de ondernemers helpen de coronacrisis te overleven.

Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren weten aan de Tweede Kamer. Onder andere Koninklijke Horeca Nederland en de strandtentexploitanten van Scheveningen (VvS) pleitten voor deze eenmalige oplossing. De strandwandelaar op zoek naar warme chocomel heeft er trouwens niks aan: de zaken mogen niet open in de winter.

De uitzondering geldt voornamelijk voor strandpaviljoens aan de kust van Noord- en Zuid-Holland. In Zeeland en op de Wadden blijven de meeste paviljoens al het hele jaar staan.

Geen exploitatie

"Wij zijn blij dat we de gemeente Den Haag achter ons hebben gekregen en dat ons verzoek is gehonoreerd", zegt voorzitter André Triep van de VvS. "Gemiddeld kost de afbraak, opslag en opbouw van een paviljoen zo'n 120.000 euro. Onze vereniging telt 48 leden en het merendeel van hen zal zijn strandtent laten staan komende winter." 

Hij benadrukt dat de strandtenthouders uitdrukkelijk niet om exploitatie hebben gevraagd. "Er zijn ook strandtenten die er al het hele jaar staan, op de boulevard is ook genoeg horeca te vinden. Die ondernemers hebben het ook moeilijk; het zou niet eerlijk zijn hen in de winter met 48 extra concurrenten op te schepen." 

Voorwaarden overwinteren strandtenten

  • Seizoenspaviljoens mogen eenmalig op het strand blijven staan
  • Alleen het hoofdgebouw mag blijven staan
  • De aansprakelijkheid voor schade door bijvoorbeeld storm of vandalisme ligt bij de ondernemer
  • Voor het beschermen van de natuur en het landschap worden aparte voorwaarden opgesteld
  • Ook voor de kustveiligheid moeten exploitanten zich aan bepaalde richtlijnen houden

De betrokken gemeenten werken momenteel de laatste twee punten uit. Ondernemers moeten zelf een vergunning aanvragen om te blijven staan.

Overwinteren

Wilfred van Leeuwen heeft twee strandtenten op het Haagse Zuiderstrand: De Fuut en De Kwartel. "Formeel heb ik nog niks gehoord van de gemeente. De overweging die ik moet maken, is: kun je 's winters lekker slapen als je weet dat je een van je tenten in een storm staat? Kan 'ie er wel tegen? De zaak is eigenlijk niet gemaakt voor de winter." 

Het afbreken van de tent, de opslag ervan in 23 containers en het vervoer kosten Van Leeuwen ongeveer een halve ton. "Financieel maakt het dus wel verschil", zegt hij. "Maar welke aanvullende voorwaarden stelt de gemeente? Als je op andere vlakken moet inleveren, is het dan wel de moeite waard?" 

Hij had eerder al vragen uitgezet bij aannemers, zegt hij. "Wat zijn de mogelijkheden voor zo'n overwintering?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

Feestelijk, maar anders

Met deze tegemoetkoming zijn de strandtenten nog niet gered, zegt Triep. "We zijn op de goede weg, maar we draaien nog steeds maar 25 procent van onze omzet. Dat is nog steeds behoorlijk wat geld dat we mislopen." 

Van Leeuwen wil niet klagen - 'je moet je richten op de dingen die je kunt beïnvloeden' -, maar ook voor hem zijn het lastige tijden. "We missen de feesten. Vorige week hadden we twee bruiloften. Volgens de regels: dus niet dansen, anderhalve meter afstand. Ja, het is ook feestelijk, maar we missen er wel een hoop omzet door." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van