Bedrijven

Wie koopt HEMA? Blokker, Ahold of toch een investeerder?

10 juli 2020 10:04
Wie stopt HEMA in zijn mandje en loopt er mee naar de kassa? Beeld © ANP

Wordt het Blokker, Ahold Delhaize (het moederbedrijf van Albert Heijn) of toch een investeerder? Wie heeft de beste papieren om HEMA straks over te nemen? RTL Z maakte een rondgang langs retaildeskundigen.

Sinds kort is Hema niet meer in handen van miljardair Marcel Boekhoorn, maar van een groep schuldeisers van het noodlijdende warenhuis. De nieuwe eigenaren van HEMA zijn beleggers en geen winkelmanagers. Zij zoeken dus een nieuwe eigenaar.

Ahold Delhaize heeft de hulp van zakenbank Lazard ingeroepen en denkt over een bod, schrijft het Financieele Dagblad. Ahold had al twee keer eerder belangstelling, dus wordt drie keer scheepsrecht?

Ahold Delhaize was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Coronacrisis hakt erin bij HEMA: omzet kelderde met 25 procent

Twee soorten overnemende partijen

De partijen die mogelijk belangstelling voor HEMA hebben zijn in twee groepen te verdelen: spelers die al in de winkelsector zitten en financiële partijen. Ahold behoort tot de eerste groep, net als Blokker. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen zegt ook naar HEMA te kijken.

Tot de financiële partijen die mogelijk interesse hebben horen investeerders Parcom en Flacks Group uit de VS. Over hen berichtte de Telegraaf eerder dat zij interesse in HEMA zouden hebben.

'Geen investeerders'

De meningen van experts over wie een goede speler zou zijn om HEMA te kopen verschillen. In investeerders zien de deskundigen die RTL Z sprak in ieder geval weinig.

Tot een paar jaar geleden was HEMA in bezit van het Amerikaanse Lion Capital, dat de warenhuisketen vol stopte met schulden. "Wolven hebben HEMA stuk gemaakt", zegt retailexpert Paul Moers.

Winkeldeskundige Cor Molenaar benadrukt dat de detailhandel een sector is waar het al lange tijd niet goed gaat en de situatie wordt door de coronacrisis alleen maar zorgwekkender. "Je hebt een andere expertise nodig dan financiële experts hebben."

HEMA vult Ahold aan met non-food

Een overname door Ahold zien Kitty Koelemeijer (hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit) en Jorg Snoeck, oprichter en directeur van het Belgische RetailDetail wel zitten. Supermarkten zijn over het algemeen wel goed in verbruiksartikelen (food, in jargon), maar veel minder in gebruiksartikelen (non-food), aldus Koelemeijer. De HEMA zou wat dat betreft de supermarkten dus goed aan kunnen vullen, zegt zij.

Albert Heijn kan de producten van HEMA in de eigen winkels verkopen, vult Snoeck aan. Hij wijst er op dat HEMA steeds meer een merk wil worden. HEMA-producten, zoals theedoeken en kookgerei liggen straks ook bij Jumbo en eveneens in een aantal winkels van het Franse Franprix. Snoeck noemt een eventuele overname van HEMA door Ahold zelfs een 'match made in heaven'.

Snelle expansie in België

Albert Heijn heeft nu 53 winkels in België, maar het wil doorgroeien naar 100 vestigingen. Hier ziet Snoeck een mooie kans voor Albert Heijn om heel snel te kunnen groeien in België. HEMA heeft nu zo'n 100 winkels in België, maar Snoeck denkt dat zeker 30 procent daarvan gesloten zou kunnen worden.

Er zijn te veel non-food winkels, zegt hij. In de HEMA-winkels die dicht kunnen, kan Ahold dan Albert Heijns openen, aldus Snoeck. Daarmee zou Albert Heijn ook kunnen groeien naar Brussel en Wallonië. Nu zit Albert Heijn in België alleen nog in Vlaanderen.

Als Albert Heijn flink zou groeien in België dan zou dat ook een stimulans geven aan Bol.com, dat ook eigendom is van Ahold Delhaize. Bol.com begint eind augustus ook in het Franstalige deel van België en de tot Albert Heijn omgebouwde Hema's zouden dan ook als afhaalpunt gebruikt kunnen worden, aldus Snoeck.

Blokker

Een overname van HEMA door Blokker ziet Koelemeijer dan weer niet zo zitten, omdat er weinig samenwerkingsvoordelen zijn te behalen. Blokker kan ook minder makkelijk geld aantrekken, denkt zij. Cor Molenaar (bijzonder hoogleraar e-Marketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit) en retailexpert Paul Moers, zijn het daar niet mee eens. Zij zijn juist wel voorstander van een overname door Blokker.

Net als HEMA zitten ze in het non-food-segment, aldus Molenaar. Een overname door Ahold zou meer defensief zijn, denkt Molenaar, omdat ze mogelijk bang zijn dat Jumbo er anders mee aan de haal gaat. Onlangs zei Jumbo weliswaar geen belangstelling te hebben voor een overname van HEMA, maar je weet natuurlijk niet of dat alleen een tactische opmerking is en ze tóch interesse hebben.

HEMA en Blokker samen zouden per plaats of winkelstraat kunnen bepalen welke formule het best in een pand past. Ze zouden zelfs combinatiewinkels kunnen beginnen, een Blokker die ook spullen van de HEMA verkoopt, of andersom, denkt Molenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Staatssteun voor HEMA een goed idee? 'Het is weggegooid geld'

'Weinig synergie, wél Witteveen'

Veel synergie tussen Blokker en HEMA ziet Moers niet, maar de reden dat hij toch denkt dat het interessante partners kunnen zijn, is dat hij gecharmeerd is van Blokker-eigenaar Michiel Witteveen. 

Hij is een man met visie, die weet hoe je een management kunt neerzetten en hij kan keiharde keuzes maken, hij is een echte ondernemer, aldus Moers. 

Zeeman of franchisenemers

Of er nog andere winkelketens zijn die een goede partij zouden zijn voor HEMA? "Zeeman", zegt Molenaar. "Die onderneming heeft veel kennis over de doelgroep, HEMA heeft een partij nodig die geld heeft en expertise van zaken doen in dit segment", aldus Molenaar.

Moers ziet er nog wel wat in als de franchisenemers van HEMA (in Nederland hebben ze 250 winkels) proberen HEMA over te nemen, eventueel samen met investeerders. "Ze moeten een coup plegen, ze hebben veel geld en veel contacten." Nadeel is wel dat het om een aantal partijen gaat, waardoor besluitvorming dus lastiger is.

Molenaar is het niet met Moers eens: "Er is zoveel geld mee gemoeid en een grote keten leiden of een winkel leiden zijn wel twee verschillende dingen".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van