Ga naar de inhoud
‘Hamers is verantwoordelijk’

Voormalig ING-baas Ralph Hamers toch voor het hof in verband met witwasaffaire

Ralph Hamers, voormalig ceo van ING. Beeld © ANP

Voormalig ING-topman Ralph Hamers heeft een oproep gekregen om bij het gerechtshof in Den Haag tekst en uitleg te geven over het tekortgeschoten antiwitwasbeleid bij de bank. Het is de vraag of Hamers persoonlijk komt opdagen.

Het hof heeft besloten Hamers op te roepen in een tussenvonnis in een zogeheten artikel 12-procedure die gedupeerden voeren om vervolging van Hamers en de bank af te dwingen. Ook het bedrijf ING is gevraagd om zijn verhaal te doen.

Een woordvoerder van ING heeft dit bevestigd na berichtgeving door onder meer het Financieele Dagblad. Volgens hem is het ‘in dit soort procedures normaal dat degenen om wie het gaat ook gehoord worden’. Of Hamers zelf verschijnt, weet de zegsman niet. Hamers zou er ook voor kunnen kiezen om een advocaat het woord te laten doen.

ING
Lees ook:
ING schikt zaak over witwaspraktijken en betaalt 775 miljoen euro

ING kreeg in september 2018 een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Bij zijn afscheid noemde Hamers de periode rond het bereiken van de schikking met het Openbaar Ministerie de moeilijkste in zijn tijd als ceo van de bank.

Wat het Openbaar Ministerie betreft was de kous af met de recordboete. Het zag geen grond voor vervolging van individuele ING-medewerkers.

Vragen om vervolging

Daar was niet iedereen het mee eens. Onder anderen financieel activist Pieter Lakeman wilde dat Hamers toch vervolgd zou worden. Hij verweet de bestuurder onder meer te hebben geweten van het gebrek aan toezicht op witwaspraktijken bij de bank.

Ook ING-klant IB Capital, een beleggingsfonds dat door fraude is getroffen, en de Amsterdamse zakenman Sam van Doorn vragen om vervolging van Hamers en ING. Vorig jaar werd al bekend dat deze klachten door het gerechtshof ontvankelijk waren verklaard.

Ralph
Lees ook:
Ralph Hamers kan bij UBS 6 keer meer verdienen dan bij ING

Hamers zwaaide eind vorige maand af bij ING. Hij gaat later dit jaar aan de slag als topman van de Zwitserse bank UBS. De nieuwe hoogste baas bij ING is Steven van Rijswijk. Die was tot voor kort eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van het financieel concern.