Meer vacatures

Bodem banenmarkt lijkt bereikt na forse daling door coronacrisis

08 juli 2020 10:10
Beeld © ANP

Bedrijven zijn weer een heel klein beetje op zoek naar nieuwe mensen. In de afgelopen week werden er weer wat meer vacatures online geplaatst dan in de weken ervoor, meldt Indeed, een grote vacaturesite.

Het aantal vacatures in het Nederlandse bedrijfsleven is afgelopen maand weer aangetrokken na de forse afname in de voorgaande maanden. Toch ligt het aantal vacatures nog 35 procent onder het niveau van begin juli 2019. Het herstel is dan ook minimaal, begin juni lag het niveau 38 procent lager. 

"Het lijkt erop dat de vacaturemarkt voor nu de bodem heeft bereikt en zelfs licht terugveert", zegt Arjan Vissers, manager verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hommeles op de arbeidsmarkt: einde werkloosheidsgroei niet in zicht

Vraag naar verpleegkundigen

Afgelopen maand was er de meeste vraag naar verkopers, timmermannen en schoonmakers. Ook voor bijvoorbeeld verpleegkundigen waren er veel vacatures. De laatste tijd waren er ook verbeteringen te zien bij de vraag naar personeel in sectoren als de beveiliging.

"De zwaar getroffen sectoren horeca, hospitality en toerisme, blijven, ondanks de versoepelingen van de maatregelen, nog steeds sterk achter als het gaat om de vraag naar werknemers", erkent Vissers.

"Terwijl de zomerperiode normaal gesproken voor hen juist een topseizoen is, kunnen horeca-ondernemers het voorlopig af met hun huidige personeelsbezetting."

Winkelpersoneel

De detailhandel blijft ondertussen kwakkelen. In juni kwamen er vacatures bij, maar in de eerste week van juli daalde het aantal vacatures weer. In mei groeide de omzet voor winkels op een recordtempo, vooral dankzij supermarkten en doe-het-zelf-zaken.

Mogelijk zochten deze winkels in juni snel extra mensen en zijn die inmiddels al weer minder hard nodig. Schoenen- en kledingwinkels hebben het bovendien nog erg moeilijk, blijkt uit de CBS-cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis stuwt omzet detailhandel naar grootste groei in 14 jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van