Expats blijven weg

Huren in grote steden voor het eerst in lange tijd omlaag

07 juli 2020 09:00 Aangepast: 07 juli 2020 10:38
Woningbouw in Amsterdam. Beeld © ANP

De coronacrisis lijkt ook effect te hebben op de huurmarkt. Voor het eerst in lange tijd is de gemiddelde huur voor een woning in de vrije sector in grote steden gedaald. 

In Amsterdam, Den Haag en Eindhoven daalden de huren in het tweede kwartaal van dit jaar, meldt woningplatform Pararius. In Rotterdam en Utrecht stegen de prijzen overigens nog wel. En ook het landelijke gemiddelde steeg nog wel, met 2,4 procent. Dat is de kleinste prijsstijging sinds begin 2015. 

In Amsterdam daalde de gemiddelde huur met 1,4 procent. De prijsontwikkeling Amsterdam is van grote invloed op de landelijke gemiddelde huurprijs. In de stad zijn de huren het hoogst en zijn er relatief veel huurwoningen in de vrije sector. Voor een woning met 65 vierkante meter woonoppervlak betaal je in de hoofdstad gemiddeld 1608 euro per maand. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stimulering bouw goedkope huurwoningen kost kabinet miljard extra

Coronacrisis

De oorzaak van de prijsdaling in onder meer Amsterdam is waarschijnlijk de coronacrisis. Door de crisis waren er veel minder expats en toeristen in ons land. En dat zijn doorgaans mensen die in hun zoektocht naar woonruimte kiezen voor een appartement, per vierkante meter het duurste type huurwoning.

"Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen."

In het afgelopen kwartaal zag Pararius dat er ineens veel meer appartementen te huur werden aangeboden, vooral in Amsterdam. Huiseigenaren die normaal gesproken hun appartement aan expats verhuren, zaten met een probleem als dat huurcontract afliep omdat er geen nieuwe expats meer naar Nederland kwamen, legt Jasper de Groot, directeur van Pararius uit.

"Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen", aldus De Groot. 

Onzekerheid

Of de huren voor langere tijd minder hard zullen stijgen of zelfs dalen, is de vraag. Sinds begin vorig jaar stijgen de prijzen al minder hard in de grote steden, of dat zich verder verspreidt door het land is de vraag. 

Op de site van Pararius wordt weer volop gezicht, nadat het bezoek in maart instortte. "We vermoeden dat veel mensen hun verhuiswens vlak na de uitbraak van Covid-19 hebben uitgesteld maar nu alsnog op zoek gaan naar een nieuwe huurwoning", zegt De Groot. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woning kopen of huren? Dit zijn de voor- en nadelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van