'Complex product'

AFM legt Aegon boete van half miljoen op

06 juli 2020 19:08 Aangepast: 06 juli 2020 19:40

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in mei een boete van half miljoen euro opgelegd aan verzekeraar Aegon. Volgens de toezichthouder zijn er fouten gemaakt bij de ontwikkeling van een financieel product, het Uitkerend Beleggingspensioen (UBP). Daardoor kon dat product terechtkomen bij consumenten voor wie het niet geschikt is.

Uiteindelijk is dat bij enkele tientallen klanten het geval geweest. Aegon heeft 42 klanten opnieuw van advies voorzien. In 5 gevallen is het product in kwestie aangepast. 

Het UBP is een complex pensioenproduct met een variabele uitkering. De hoogte van de uitkering is onder meer afhankelijk van de beleggingsresultaten en gedurende de looptijd kan het product niet worden gewijzigd.

Goed geïnformeerd 

Klanten moeten de risico’s van zo’n variabel product kunnen en willen dragen en om dat te garanderen moeten zij goed geïnformeerd worden. Dat is niet goed gegaan, stelt de AFM. Dit UBP werd tussen november 2016 en 2018 aangeboden door Aegon. 

Aegon heeft geen bezwaar aangetekend tegen het besluit van de AFM, waardoor dit op 24 juni 2020 onherroepelijk is geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van