Het Bureau Kredietregistratie (BKR), dat bijhoudt of huishoudens schulden hebben en of ze die netjes afbetalen, heeft een forse boete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het was namelijk te moeilijk voor consumenten om gratis hun gegevens op te vragen.
Dat heeft BKR zelf bekendgemaakt en wordt bevestigd door de AP. BKR laat weten 'verbaasd' te zijn over de boete en meent dat het altijd 'binnen de toen bekende kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft gehandeld'.
BKR stapt daarom naar de rechter, zodat die kan beoordelen of het besluit deugt.
Niet transparant
Volgens de AVG, de Europese privacywet die in 2018 in werking trad, hebben consumenten altijd het recht om gratis hun eigen gegevens in te kunnen zien die organisaties en bedrijven over hen hebben verzameld.
"De boete is gegeven voor het gebrek aan transparantie. Dat is essentieel bij kredietregistratie", zegt Caspar Itz, woordvoerder van AP in een reactie. Mensen moeten weten of ze een BKR-registratie hebben als ze bijvoorbeeld een lening af willen sluiten voor een auto of een huis kunnen kopen.
Volgens de AP wierp BKR allemaal drempels op door geld te vragen voor informatie of gratis informatie alleen per post te verstrekken. Dat is in strijd met de privacywet die bepaalt dat je recht hebt om de informatie die een bedrijf over je heeft op te vragen.
Ook digitaal?
BKR vindt het boetebesluit niet eerlijk, omdat volgens hen helemaal niet duidelijk was dat de kosteloze inzage ook per se digitaal aangeboden moest worden. "De wet stelt duidelijk dat inzage verschaffen binnen een maand verplicht is. En daar heeft Stichting BKR altijd aan voldaan."
"Zodra het standpunt van de AP duidelijk werd, heeft Stichting BKR consumenten ook digitaal gratis toegang verleend", aldus BKR. Sinds 29 april 2019 kunnen mensen dan ook digitaal hun gegevens opvragen.
Een keer per jaar
De boete is trouwens niet alleen maar omdat BKR de gegevens niet digitaal beschikbaar maakte. Er stond namelijk ook op de website van de organisatie dat consumenten maar een keer per jaar gratis inzage konden krijgen, ook dat is in strijd met de regels volgens de AP.