Na weken van acties

Geen gedwongen ontslagen bij Tata in IJmuiden

03 juli 2020 12:12 Aangepast: 03 juli 2020 13:51
Medewerkers van Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

Bij Tata Steel in IJmuiden, het voormalige Hoogovens, komen geen gedwongen ontslagen. Verder gaat Tata investeren in innovatie en het aanpakken van milieuproblemen.

Dat zijn Tata Steel Nederland en vakbond FNV overeengekomen. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de leden van FNV.

De afgelopen weken werd door personeel van Tata actiegevoerd uit vrees voor een reorganisatie. Ook vanochtend werd er nog gestaakt.

Miniatuurvoorbeeld
'Zie ook:

Onrust bij 'parel' Tata, het oude Hoogovens. Wat is er aan de hand?

Geen gedwongen ontslagen

Vorig jaar onthulde Tata Steel Europe een plan om 1600 banen te schrappen in Nederland. Nu is afgesproken dat er bij de komende reorganisatie bij Tata Steel Europa geen werknemers in IJmuiden worden ontslagen.

Er zullen nog wel banen verdwijnen. Een woordvoerder wijst op de slechte staalmarkt, waar de coronacrisis nog eens overheen is gekomen. Dat zal echter kunnen worden opgevangen via natuurlijk verloop en door minder nieuwe werknemers aan te nemen. Ook kunnen werknemers elders binnen de organisatie worden herplaatst, als hun arbeidsplaats vervalt.

Verder is het werkgelegenheidspact, waar afspraken in staan over baanbehoud, verlengd met vijf jaar tot 1 oktober 2026.

Uiterlijk eind september laat Tata Steel Nederland weten hoe de milieu- en CO2-problemen worden aangepakt. Ook moet er dan meer duidelijkheid zijn over hoe Tata in IJmuiden gaat investeren in installaties en werknemers.

Geen onderdelen verkocht

Tata belooft 'in principe' geen onderdelen van Tata Steel Nederland, waaronder bijvoorbeeld Tata Steel Tubes in Oosterhout, te verkopen. Verder wordt het werk van belangrijke bedrijfsonderdelen niet uitbesteed. Ook in de reorganisatieplannen zullen geen voorstellen worden gedaan voor uitbesteding van werk.

FNV stelde vorige maand een ultimatum aan Tata Steel. Het wilde geen gedwongen ontslagen en de toezegging dat er geen Nederlandse bedrijfsonderdelen worden verkocht. Dat lijkt FNV te hebben binnengehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

OR Tata Steel dreigt met juridische stappen om vertrek Henrar

Al langer onrust

De afgelopen weken werd er gestaakt bij Tata Steel in IJmuiden. Dat was mede omdat werknemers boos waren over het volgens hun gedwongen vertrek van directeur Theo Henrar.

Verder wilde Tata Steel zowel in het VK als in Nederland werknemers ontslaan. De Britse installaties draaien al jarenlang met verlies, terwijl IJmuiden in de meeste jaren juist winst maakte.

De medewerkers in IJmuiden maakten zich er ook druk over dat winsten uit IJmuiden naar de verlieslijdende Britse tak vloeien.

In IJmuiden werken ongeveer 9000 mensen op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens. Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe, dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van