Te weinig inkomsten

'Helft winkeliers betaalt nog altijd geen huur'

03 juli 2020 08:25 Aangepast: 03 juli 2020 08:27
De Koopgoot in Rotterdam. Vooral in grote winkelstraten zouden winkeliers geen huur betalen. Beeld © Getty

Bijna één op de twee winkeliers maakt nog steeds geen huur over naar de eigenaren van hun winkelpand. Dat is vooral in de grote winkelstraten het geval.

Dat schrijft BNR op basis van gesprekken met vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield (C&W) en Savills. De winkeliers en eigenaren van de winkelpanden kwamen eerder overeen om een betalingsregeling te treffen, maar veel gesprekken zijn nog gaande.

Omdat per huurder een oplossing gevonden moet worden duurt het even voordat huurder en verhuurder eruit zijn, aldus Jeroen Lokerse, managing director Nederland van Cushman & Wakefield tegen BNR.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Meeste kleine eigenaren van winkelpanden troffen huurregeling'

Voorwaarden

Verder zouden niet alle verhuurders zomaar genoegen nemen met een korting op de huur. Daar zou wel wat tegenover moeten staan, zoals langere huurcontacten.

Ook zijn kortingen soms te laag in de ogen van huurders. Sommige betalen daarom helemaal geen huur tot ze er uit zijn, schrijft BNR. Er zijn ook winkeliers die niet meer betalen omdat ze dat eenvoudigweg niet meer kunnen, aldus Lokerse tegen BNR.

Grote winkelstraten

Het probleem zou vooral in de grote winkelstraten spelen. In kleinere winkelcentra waar vooral de dagelijkse boodschappen bij de bakker en supermarkt worden gedaan speelt het minder. 

In de grote winkelstraten ligt het aantal bezoekers nog flink onder het niveau van voor de coronacrisis. In Amsterdam ligt het bezoek 65 procent lager, schrijft BNR. Dat zou met name komen doordat er veel minder toeristen komen. In andere grote en middelgrote steden ligt het bezoek zo'n 30 procent lager dan voor de coronacrisis, aldus BNR.

'Ook lastig voor pandeigenaren'

De situatie raakt ook de eigenaren van de winkelpanden. "De waarde van het vastgoed daalt, de inkomsten lopen terug en huurcontracten worden opgezegd", zegt Lokerse tegen BNR.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Helft winkelbedrijven heeft geen crisisafspraken over huur'

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van