Bedrijven

American Airlines heeft 20.000 mensen te veel op de loonlijst

02 juli 2020 20:06 Aangepast: 02 juli 2020 20:25
Passagiers op het vliegveld van Chicago. Beeld © AP

American Airlines, een van de grootste vliegmaatschappijen van de VS, heeft komend najaar zo'n 20.000 medewerkers te veel. De maatschappij verwacht nog zeker anderhalf jaar veel minder vluchten uit te voeren dan eerder gepland. Daardoor zou 20 tot 30 procent van het personeel overbodig worden.

Topman Doug Parker stelt in een memo aan de medewerkers dat door verschillende Amerikaanse media is ingezien, dat niet noodzakelijkerwijs 20.000 mensen gedwongen op straat komen te staan na september.

Staatssteun

'Creatieve oplossingen' zouden de pijn kunnen verzachten, bijvoorbeeld via vrijwillige vertrekregelingen en vervroegd stoppen met werken. Voor het begin van oktober zijn massaontslagen ook niet aan de orde, zolang American Airlines nog steun van de overheid ontvangt.

Een voorwaarde voor het ontvangen van miljarden aan staatssteun was namelijk dat het bedrijf, net als andere airlines in de VS, geen mensen mag ontslaan tot en met 30 september.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Door de coronapandemie konden luchtvaartmaatschappijen dit voorjaar amper vluchten uitvoeren. Inmiddels herstelt de vraag naar vliegreizen wel weer iets, maar American Airlines voorziet in de zomer van 2021 nog altijd een kwart minder langeafstandsvluchten uit te voeren dan voor de crisis.

American Airlines heeft een intentieverklaring getekend voor bijna 4,8 miljard dollar aan noodleningen van de overheid, terwijl ook miljardensubsidies zijn ontvangen om ontslagen te voorkomen. Daarnaast haalde het bedrijf zelf 4,5 miljard dollar op, waarmee leningen werden geherfinancierd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-reorganisatie Air France gaat 7560 banen kosten

ANP / RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van