Ga naar de inhoud
Camp met een knipoog

Wansmaak als perfecte marketing: ook Lidl scoort met eigen kledinglijn

Beeld © Lidl

Sinds vandaag is de nieuwe kledinglijn van supermarktketen Lidl te koop. Geen stijlvolle fashion, maar juist witte sokken, lompe badslippers en vormloze T-shirts met een groot logo, want camp met een knipoog is in. "Je hebt straks tienduizenden reclamezuilen door de stad lopen."

De Lidl-kleding is een hit. "Het vliegt de winkel uit", laat de woordvoerder van Lidl aan RTL Z weten. Bij veel winkels zijn de schappen al leeg. Op Marktplaats worden de uitverkochte Lidl-sneakers, die bij de supermarkt 15 euro kostten, voor 100 euro aangeboden. 

De Haute Friture

Met zijn eigen kledinglijn volgt Lidl het succes van andere discounters. Zeeman is de trendsetter en kwam vorige maand nog met een nieuwe basic-kledinglijn. Een maand daarvoor presenteerde Aldi T-shirts, slippers en boxershorts.

En een jaar geleden bracht McDonald's in samenwerking met modeketen Zara unisex T-shirts en truien uit. Snackbarketen Febo heeft al sinds 2015 een eigen kledingcollectie, De Haute Friture.

Niet rijk van geworden

Net als bij Lidl gaan de Febo-kleren 'als warme kroketten' over de toonbank. "In het eerste jaar waren alle 5.000 badslippers binnen een paar dagen weg", zegt Rory van Haarlem, woordvoerder van Febo. In totaal gaat het om misschien wel bijna 100.000 kledingstukken waar Febo groot op staat.

"Rijk zijn wij er niet van geworden, want we moesten flink investeren in een webshop", aldus Van Haarlem. Het was voor de snackbar vooral hele goede marketing. Door heel Nederland liepen tienduizenden mensen in Febo-pak rond. "En daar komt alle media-aandacht nog bij."

'Wansmaak is in de mode'

Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit, ziet het ook als slimme marketing, omdat het merk er zo duidelijk op staat. "Ook trek je hiermee extra klanten naar je winkel. En supermarkten kunnen flink extra marge halen op deze populaire artikelen."

De kleding van McDonald's, Aldi, Febo en Lidl zijn razendpopulair. En dat is niet ondanks, maar juist dankzij de sobere stijl. "Het is niet esthetisch. Je zou ook gewoon kunnen zeggen dat het lelijk is", zegt modejournalist Mehtap Gungormez. Maar dat is juist de kracht. "Wansmaak is in de mode. Alles wat niet mooi is, is cool."

Gungormez denkt dat deze trend mogelijk een tegenreactie is op de gelikte plaatjes die we veel op social media zien. 

Febo-bankstel

Populair of niet, Febo stopt met de kledinglijn. "De nieuwswaarde is er nu wel af voor ons, maar we werken wel aan een nieuwe verrassende stunt. Denk aan Febo-tuinmeubelen of een Febo-bankstel", zegt Van Haarlem.

Gucci, Prada... Zeeman

02:25
Hoe de kledingwinkel Zeeman scoorde met een eigen 'modelijn'.