'Kantelpunt bereikt'

Catawiki leent 7 miljoen extra om coronakansen te pakken

02 juli 2020 18:06 Aangepast: 02 juli 2020 18:51
Veilingsite Catawiki leent bij om coronakansen te kunnen pakken. Beeld © Catawiki

Veilingsite Catawiki heeft 7 miljoen euro extra geleend om te kunnen inspringen op groeikansen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Vorig jaar keerde de groei van het bedrijf terug, en slonk het verlies tot 4,5 miljoen euro.

Commercieel directeur Frederik de Beer en aandeelhouder Willem Sijthoff bevestigen de extra miljoenenleningen tegenover RTL Z.

Catawiki is een website waar zeldzame en vintage objecten als horloges, kunst, designmeubelen en oldtimers worden geveild. Bij het bedrijf, dat Europees actief is, werken inmiddels zo'n 500 mensen.

Lager verlies

Twee weken geleden maakte Catawiki bekend vorig jaar een verlies te hebben geboekt van 4,6 miljoen euro. Dat verlies is aanzienlijk lager dan de voorgaande drie jaren, toen in totaal 54 miljoen werd verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw miljoenenverlies voor veilingsite Catawiki

Volgens De Beer heeft Catawiki daarmee 'een kantelpunt' bereikt. "Aanvankelijk hadden wij de opdracht van onze investeerders om snel marktaandeel te pakken. Dat ging bewust gepaard met grote verliezen. Vanaf 2018 kozen we echter voor duurzame groei, om winstgevend te worden."

Dat is inmiddels drie achtereenvolgende kwartalen bereikt, aldus de commercieel directeur. "De eerste helft van dit jaar was de nettowinstmarge zo'n 10 procent, zeg een winst van 3 a 4 miljoen."

Coronacrisis

Ook de groei is terug. Terwijl de eigen omzet in 2018 stagneerde op zo'n 45 miljoen, werd vorig jaar ruim 56 miljoen omzet geboekt. Die groei zette zich in de eerste twee kwartalen van dit jaar overtuigend voort. 

Daarbij werd Catawiki flink geholpen door de coronacrisis, erkent De Beer. "Verkopers zagen dat hun andere verkoopkanalen werden gesloten, denk aan beurzen en veilinghuizen. Dat leidde bij ons tot veel meer activiteit. Maar ook aan de koperskant zagen wij groei, omdat mensen méér thuis zaten."

Oorlogskas

Om optimaal op die kansen in te springen, blijkt Catawiki in maart en april 7 miljoen euro extra te hebben geleend. Dat staat in de kleine lettertjes van de zojuist openbaar geworden jaarrekening.

"Wij hadden eind vorig jaar 15 miljoen op de bank staan, inmiddels nog aangevuld door de winst van de afgelopen kwartalen", licht De Beer toe. "Maar daarnaast hadden wij tot juli ook nog de mogelijkheid nog eens 7 miljoen euro bij te lenen. We hebben daartoe besloten, om zo een mooie oorlogskas te creëren waarmee we de kansen in de markt kunnen pakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scale-ups: Catawiki, van stripverzameling tot veilingreus

Interne groei

Overnames van branchegenoten sluit De Beer niet uit. "Maar ik denk toch vooral aan de financiering van interne groei, bijvoorbeeld door hogere marketinguitgaven of het aannemen van meer technische mensen of experts over de te veilen objecten. Zo zien we nu bijvoorbeeld kansen in Frankrijk en Italië."

Zowel De Beer als aandeelhouder en toezichthouder Sijthoff omschrijven de extra lening van 7 miljoen als 'venture debt'. Dergelijke groeifinanciering aan start-ups en scale-ups moet in tegenstelling tot een versterking van het eigen vermogen, wel door de onderneming worden terugbetaald.

Buitenlandse bank

De miljoenenlening is volgens De Beer verschaft door een buitenlandse bank, die in dergelijke financieringen is gespecialiseerd. De schuldeiser heeft de mogelijkheid om de lening uiteindelijk op te eisen óf om te wisselen in aandelen, maar tegen welke voorwaarden wil Catawiki niet kwijt.

In de jaarrekening schrijft de veilingsite met de extra leningen de 'balans te hebben versterkt'. In feite is daarmee de balans echter verzwakt. Volgens De Beer en Sijthoff gaat het om een verschrijving. "Internetbedrijven houden zich meestal niet zo bezig met de balans, maar meer met het bereiken van groei", aldus Sijthoff.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van