Wankelend warenhuis

'Ook investeerder Parcom overweegt overname HEMA'

02 juli 2020 15:28 Aangepast: 02 juli 2020 15:53
'Verschillende partijen hebben belangstelling voor HEMA.' Beeld © Getty

Er ontstaat wellicht een overnamestrijd om HEMA. Naast Blokker-eigenaar Michiel Witteveen zou nu volgens De Telegraaf ook investeerder Parcom interesse hebben in de overname van het wankelende warenhuis. En wat doet Ahold Delhaize?

Het lijkt nog druk te worden rond HEMA, het warenhuis dat onlangs in handen kwam van een groep schuldeisers. De nieuwe eigenaren van HEMA zijn beleggers en geen winkelmanagers. Dus is het aannemelijk dat zij op zoek gaan naar een koper.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Coronacrisis hakt erin bij HEMA: omzet kelderde met 25 procent

Parcom

De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom heeft wel belangstelling om, samen met een groep andere investeerders, HEMA te kopen. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De schuldeisers, die een deel van hun vordering op HEMA omwisselen voor aandelen, zouden ook betrokken moeten blijven bij het warenhuisconcern.

Twee jaar geleden zou Parcom ook al eens de koop van HEMA hebben overwogen, maar de prijs was toen het struikelblok, aldus de krant.

Degelijk

Parcom was ooit de private equity-tak van ING Bank, maar is inmiddels zelfstandig. Private equity heeft onder meer sinds Lion Capital Hema overnam een slechte naam gekregen door geld uit overgenomen bedrijven te trekken. Zo werd HEMA volgestopt met leningen, die als een molensteen om de nek van de winkelketen hingen.

Parcom is echter wel een ander slag private equity. In tegenstelling tot partijen uit de VS of het VK heeft de speler in Nederland een naam te verliezen.

Blokker

Ook Blokker-eigenaar Michiel Witteveen heeft nog steeds belangstelling om HEMA te kopen, aldus een woordvoerder. Eerder pleitte retaildeskundige Cor Molenaar al voor een samengaan van Blokker en HEMA. Samen zijn ze volgens hem een heel sterk retailconcept in het middensegment.

Of Blokker ook belangstelling heeft om samen met Parcom in HEMA te stappen wil de woordvoerder niet zeggen.

Ahold

Een andere speler uit de detailhandelswereld die ook wordt genoemd als mogelijke koper van HEMA, is Ahold Delhaize. Dat concern had eerder ook al interesse om het warenhuis te kopen, maar dat ketste toen af op de prijs.

Vorig jaar maakten Ahold en HEMA bekend samen winkels te gaan openen. Later bleek dat niet door te gaan. HEMA ging juist samenwerken met Jumbo.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Hema breidt uit naar Mexico en wil daar 200 winkels openen

Retailspeler

Ahold, is in tegenstelling tot financiële investeerders als Parcom, wel een partij uit de retailwereld en kan daardoor voor synergie zorgen. Verder heeft het diepe zakken en kan het een overname prima betalen.

Ahold zit net als HEMA ook in Nederland en België. In de andere landen in Europa waar de warenhuisketen eigen winkels heeft (Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje, het VK en Oostenrijk) zit Ahold Delhaize echter niet. Het is de vraag of die landen iets toevoegen voor Ahold.

Nadruk HEMA op Nederland en België

De nadruk bij HEMA ligt echter met name op Nederland (293 van de 512 eigen winkels plus 250 franchise winkels) en België (100 eigen  winkels). Daarmee bevindt meer dan 80 procent van de HEMA- winkels zich in Nederland en België. Gezien het belang van die landen zou het warenhuis dus wel bij de supermarktketen passen.

Ahold Delhaize en Parcom waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van