Handel trekt weer aan

Coronacrisis hakt erin bij HEMA: omzet kelderde met 25 procent

02 juli 2020 11:11
Komt de Hema in handen van de fans? Beeld © Getty

De coronacrisis hakt er flink in bij HEMA. Doordat winkels buiten Nederland dicht moesten daalde de omzet in het eerste kwartaal met 25 procent en de winst met 69 procent,

In een groot deel van het eerste kwartaal, dat bij HEMA loopt van februari tot en met 2 mei, waren de winkels buiten Nederland dicht. Dat was vanaf medio maart. Ook in Nederland had HEMA last van corona, zo kwamen er minder mensen in de winkels.

Nederland is goed voor zo'n 80 procent van de omzet, de omzetdaling van 15 procent in ons land komt dus hard aan. In de andere landen was de omzetdaling nog veel groter: 39 procent in Duitsland, 52 procent in België en Luxemburg, 55 procent in Frankrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Kopers HEMA in de tang bij Boekhoorn door belastingclaim'

Online

De onlineverkopen stegen wel, maar die maakten het omzetverlies in de winkels bij lange na niet goed. Zo groeide de online-omzet in Nederland met 7,6 miljoen euro, terwijl de verkopen in de winkels met 34,3 miljoen euro terugliepen.

De totale omzet van de webwinkel verdubbelde online verkoop in het eerste kwartaal, maar dat was dus niet genoeg.

Resultaat keldert

Cijfers over het nettowinst geeft HEMA niet. Maar de brutowinst voor aftrek van rente, belastingen en andere posten kelderde in het eerste kwartaal met 69 procent tot 14,9 miljoen euro.

In mei en juni ging het wel weer beter met de zaken, aldus HEMA. Zo was in mei de omzet in de zo belangrijke Nederlandse markt maar 3 procent lager dan een jaar eerder. Vanaf medio mei, toen vrijwel alle winkels weer open waren, ligt de totale omzet zelfs hoger dan vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van