Onderpanden

Eigenaar start door met Sneakers, maar dumpt eigen winkels

01 juli 2020 16:17 Aangepast: 01 juli 2020 16:27
Beeld © ANP

Schoenenwinkelketen Sneakers, die vorige maand failliet ging, maakt een doorstart onder dezelfde eigenaar. Volgens de curator kon hij niet om deze uitkomst heen. "Hij had alles wat los en vast zat in onderpand."

Curator Job Molkenboer bevestigt de doorstart na eerdere berichtgeving in verschillende vakmedia.

Op 15 juni meldde RTL Z dat Sneakers faillissement had aangevraagd. Een dag later volgde het bankroet. De winkelketen van de Brabantse schoenentycoon Erik Achten kwam in de problemen door de malaise in de winkelstraat, en werd genekt door de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schoenentycoon Erik Achten ziet Sneakers Stores failliet gaan

Sneakers werd opgericht aan het einde van de jaren negentig, en uitgebouwd tot ruim veertig winkels. De helft daarvan is in handen van franchisenemers. Ook bezit het bedrijf een hoofdkantoor met magazijnen in Waalwijk en een webwinkel.

Doorstart

Een deel van de activiteiten wordt nu uit de failliete boedel overgenomen door de eerdere eigenaar, althans de aan Erik Achten gelieerde vennootschap 3-A Holding.

Curator Molkenboer tekent aan dat de 18 eigen winkels van het bedrijf niet onder de doorstart vallen. "Dat was niet de ambitie van de doorstarter." Die winkels blijven dus gesloten.

Webwinkel blijft

Wel doorgezet worden de webwinkel en het bedrijfsonderdeel dat levert aan de franchisenemers. In totaal blijven er daardoor ruim tien arbeidsplaatsen behouden.

Bij de franchisenemers werken nog eens ruim 50 mensen. Die winkels kunnen nu onder dezelfde naam en met dezelfde schoenenleverancier door.

Onderpanden

Volgens curator Molkenboer had hij weinig andere keuze dan de onderdelen aan de vroegere eigenaar te verkopen. "Hij bezat de intellectuele eigendomsrechten en had alles wat los en vast zat in onderpand." Daarmee kon de oorspronkelijke eigenaar andere potentiële bieders blokkeren. 

Dat dit vermoedens kan opwekken van een opzetje om via een faillissement van de schulden en de dure huurcontracten van de eigen winkels af te komen, erkent de curator.

"Ik kan me voorstellen dat iemand denkt aan opzet: in de brand, uit de brand. Aan de andere kant heeft Achten de afgelopen jaren 2,8 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijf. Daarvoor mag iemand natuurlijk onderpanden eisen. En die geven hem dan een sterke positie bij de onderhandelingen over een doorstart."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van