Minister verklapt

Corona-reorganisatie Air France gaat 7560 banen kosten

01 juli 2020 11:50 Aangepast: 01 juli 2020 11:52
Een eerdere staking van personeel van Air France. Beeld © AFP

Air France gaat 7560 banen schrappen in de komende jaren om de coronacrisis door te komen. Veruit de meeste banen verdwijnen bij Air France zelf, maar ook bij prijsvechter Hop, een dochterbedrijf, moeten er ruim 1000 mensen uit.

Er deden al langer geruchten de ronde over de reorganisatie, vandaag verklapte de Franse onderminister van Transport het aantal banen dat op de tocht staat tot en met 2022.

"Frankrijk geeft 7 miljard euro, maar dat is niet voor het betalen van een sociaal plan", aldus Jean-Baptsite Djebbari tegen het radiostation BMF. En passant noemde hij daarbij het aantal banen dat komt te vervallen.

Voorwaarde noodsteun

In een eerder plan, van het bedrijf zelf, was nog sprake van 8.300 banen die Air France wilde opofferen om heelhuids door de crisis te komen. Een van de voorwaarden die de Franse regering heeft gesteld aan de noodsteun is zo veel mogelijk behoud van banen. 

Het bedrijf zelf wil niet reageren, laat een woordvoerder weten. Vrijdag worden de plannen besproken met de vakbonden, daarna komt er mogelijk nieuws. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kogel door de kerk: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro

Vertrekregeling

Het bedrijf wil een vrijwillige vertrekregeling optuigen om personeel te stimuleren hun baan op te zeggen. Zusterbedrijf KLM doet dit ook, al viel de animo enorm tegen

Ook hoopt Air France dat er 3500 banen zullen verdwijnen via natuurlijk verloop. Bij Air France werken werkten in maart 2019 ongeveer 44.000 mensen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van