Handel met voorkennis

Voormalig beoogd KPN-ceo schikt voor 108.000 euro met beurswaakhond

01 juli 2020 10:54 Aangepast: 01 juli 2020 11:04
Dominique Leroy, toen ze nog ceo bij het Belgische Proximus was. Beeld © EPA

Dominique Leroy, die de nieuwe ceo van KPN had moeten worden, heeft een schikking getroffen van 108.000 euro met de Belgische beurswaakhond. Leroy verkocht aandelen met voorkennis, en dat is verboden.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft de schikking vandaag bekendgemaakt. Leroy moet 107.841,01 euro betalen, om precies te zijn.

Het vergrijp vond plaats toen Leroy nog de topvrouw was bij Proximus, een Belgische telecomoperator. Zij verkocht een flink pakket aandelen Proximus ter waarde van 285.342,40 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Handel met voorkennis? 'Als je iets moet uitleggen heb je al probleem'

Onderhandelingen met KPN

Leroy wist op dat moment echter al dat zij vergevorderde onderhandelingen voerde met KPN om daar ceo te worden. Dat zou dus betekenen dat zij zou afzwaaien als ceo van Proximus en dat is koersgevoelige informatie voor het aandeel Proximus, aldus de FMSA.

Het is verboden om op basis van dat soort kennis te handelen, als dat niet openbaar is gemaakt. Je hebt dan namelijk een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere beleggers.

De schikking met de FMSA kon worden getroffen omdat Leroy meewerkte met het onderzoek. De schikking moet nog wel worden goedgekeurd door een Belgische rechter.

Niet benoemd

Leroy werd uiteindelijk geen ceo bij KPN omdat de commissarissen daar vanwege het onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis een streep door zetten.

Het zou onduidelijk zijn hoe lang het onderzoek ging duren en wat de uitkomst zou zijn. Dat was niet in het belang van KPN en de aandeelhouders, aldus de commissarissen destijds.

KPN was vorig najaar op zoek naar een nieuwe ceo, omdat Maximo Ibarra het na twee jaar voor gezien hield. Inmiddels is Joost Farwerck de topman van KPN.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van