Bedrijven

Airbnb wil terugbetalen servicekosten voorkomen via rechter

30 juni 2020 21:05 Aangepast: 30 juni 2020 21:34
Beeld © ANP

Airbnb wil voorkomen dat het servicekosten moet terugbetalen aan gebruikers van de verhuurwebsite. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde eerder dat Airbnb servicekosten moet terugbetalen aan consumenten die huurden bij Airbnb. 30.000 Nederlanders probeerden daarom al geld terug te vragen. 

Airbnb rekent zowel bij huurders als verhuurders een bemiddelingsbijdrage voor het gebruik van de dienst. Maar omdat Airbnb doet aan huurbemiddeling tussen de huurder en de verhuurder mag het bedrijf geen kosten rekenen aan consumenten die huren.

Sinds de rechter de uitspraak deed, bieden meerdere claimorganisaties die aanbieden om hun schadeclaims makkelijker in te dienen bij Airbnb. Daar rekenen ze een provisie voor. Sindsdien hebben zeker 30.000 Airbnb-klanten zich via dergelijke clubs gemeld bij Airbnb. 

Airbnb zelf naar de rechter

Airbnb stapt nu zelf naar de rechtbank in Rotterdam, in de hoop dat die de uitspraak uit maart ongedaan kan maken. Via de procedure wil Airbnb een principiële uitspraak krijgen van de Hoge Raad dat ze geen servicekosten verschuldigd zijn. 

"Als de Hoge Raad dat beslist, zullen alle rechters dat volgen als er nieuwe claims worden ingediend", zegt advocaat Gert Poot van Rabbin, een van de claimorganisaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Claims stromen binnen na Airbnb-uitspraak rechter

Airbnb wil alsnog gelijk halen

Via deze weg wil Airbnb alsnog zijn gelijk halen, omdat in beroep gaan tegen de uitspraak uit maart niet kan. Daar is het claimbedrag te laag bedrag voor. 

De zaak werd namelijk aangespannen door een man die tussen 2016 en 2018 zeven woningen huurde via Airbnb. Hij wilde de 470 euro betaalde servicekosten terug hebben. Dat is ruim onder de zogenaamde appèlgrens van 1750 grens. Pas als het bedrag van de vordering daarboven komt, kan iemand in beroep tegen de uitspraak. 

Airbnb: Nederlandse regels niet van toepassing

Airbnb vindt dat de Nederlandse regels niet van toepassing zijn, omdat het valt onder het Iers recht. Daar verwijst het bedrijf ook naar in de voorwaarden, was een deel van het verweer in maart. Maar het schrijft ook in de eigen voorwaarden dat de lokale wetgeving  wordt gevolgd als die de consument beter wordt beschermd. 

Daarom gelden dus toch deze Nederlandse regels, vond de rechter in maart. En dus mag Airbnb niet bemiddelingskosten rekenen aan de verhuurder en de consumentenhuurder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rechter: dubbele bemiddelingskosten Airbnb zijn illegaal

Beslissing Europese Hof van Justitie

Maar de uitspraak gaat volgens Airbnb ook in tegen een recente beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie. 

"Het Hof heeft bepaald dat Airbnb als een informatiedienst moet worden beschouwd en dat een Franse makelaarswet niet van toepassing is op Airbnb", reageert het bedrijf. De verhuursite is daarom een procedure begonnen bij de rechtbank in Rotterdam en heeft gevraagd de Hoge Raad bij de behandeling te betrekken. "We willen duidelijkheid voor onze Nederlandse gasten", aldus Airbnb.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van