Bedrijven

Massa-ontslag bij EasyJet: 3 bases op slot en 4500 banen weg

30 juni 2020 18:12 Aangepast: 30 juni 2020 19:45
Beeld © EasyJet-piloten in de cockpit tijdens een vlucht van Londen naar Glasgow.

De Britse budgetmaatschappij Easyjet grijpt hard in om de coronacrisis te kunnen overleven. De maatschappij schrapt zo'n 4500 banen en wil drie bases in het Verenigd Koninkrijk sluiten.

Helemaal verrassend is de bezuinigingsronde niet: EasyJet meldde vorige maand voor het eerst dat het mogelijk flink moet snijden in het personeelsbestand.

EasyJet wil drie bases sluiten: die op de luchthavens van Londen Stansted, Londen Southend en Newcastle, in het noordoosten van het land.

Door de bezuinigingen dreigen zo’n 700 piloten in het Verenigd Koninkrijk zonder werk te zitten. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal in piloten in het land. In totaal werken er zo’n 15.000 mensen bij het bedrijf. 

Piloten vakbond Balpa is geschokt door de omvang van de bezuiniging. Zij vinden de ingreep overdreven en waarschuwen dat EasyJet moeite gaat krijgen met het vinden van piloten als de markt weer aantrekt. 

Minder vraag

EasyJet moet bezuinigen om de coronacrisis te overleven. Omdat er minder vraag is naar vliegtickets, heeft het bedrijf minder vliegtuigen nodig en is er minder werk voor het personeel, zegt de ceo Johan Lundgren in een toelichting op het besluit. 

Lundgren denkt dat de vraag naar tickets pas over vier jaar op het niveau van voor de crisis komt. Door nu in te grijpen wil hij banen op de lange termijn beschermen, schrijft EasyJet.

De vliegtuigen van EasyJet stonden sinds eind mei aan de grond. Vanaf half juni begon de luchtvaartmaatschappij weer mondjesmaat te vliegen. EasyJet kreeg een lening van de Britse overheid ter waarde van 600 miljoen pond om door de crisis heen te komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

EasyJet gaat hard bezuinigen: 4500 banen op het spel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van