Vertrekregeling slaat niet aan

Rechter: jongste personeel hoeft er niet als eerste uit bij KLM

30 juni 2020 16:04 Aangepast: 30 juni 2020 17:02
Piloten van KLM. Beeld © Hollandse Hoogte

Bij een volgende ontslagronde hoeft KLM niet de mensen te ontslaan die er het kortst werken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

De uitspraak is een nederlaag voor vakbond VNC, dat cabinepersoneel vertegenwoordigt. Zij wilden juist dat het nieuwste personeel als eerste werd ontslagen.

Last in, first out

VNC zegt dat in de cao het zogeheten last-in-first-out-principe is afgesproken. De bond stapte naar de rechter om de vliegmaatschappij te dwingen dit na te leven.

De rechter gaat daar niet in mee. Door de nieuwste medewerkers als eerste te kunnen ontslaan, zou een werkgever afwijken van de norm bij grote ontslagrondes.

Dat kan alleen als in de cao goed dichtgetimmerde afspraken staan tussen werknemers en de werkgever en er een onafhankelijke ontslagcommissie komt. Dat alles staat niet in de huidige cao, oordeelt de rechter.

Coronacrisis

KLM wordt hard geraakt door de coronacrisis. Een vrijwillige vertrekregeling slaat niet aan, dus een ontslagronde is niet meer te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij wil daarbij de ontslagen eerlijk verdelen, over alle leeftijdsgroepen. 

Daar gaat de rechter in mee. Die stelt ook dat KLM bij het last-in-first-out-principe meer ontslagen nodig heeft om tot dezelfde kostenbesparing te komen. Dat zou tot onevenredig verlies van jongere cabinewerknemers kunnen leiden. En een verlies van jong personeel is slecht voor de toekomst van KLM, aldus de rechter. 

Of VNC in hoger beroep gaat, weet de vakbond nog niet. De bond 'beraadt zich op eventuele nadere stappen'.

Miniatuurvoorbeeld
KLM in de problemen

Dit is waarom het kabinet miljarden in KLM steekt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van