Bedrijven

Overheid steekt 20 miljoen in maker van nieuwe generatie chips

30 juni 2020 18:23 Aangepast: 01 juli 2020 00:07
De productie bij Smart Photonics Beeld © Smart Photonics

Om te voorkomen dat unieke kennis in buitenlandse handen valt investeert de Nederlandse overheid 20 miljoen euro in Smart Photonics, dat fotonische chips maakt die computers uiteindelijk wel duizend keer sneller moet kunnen maken. Vier vragen.

De overheid steekt via de Brabantse Ontwikkeingsmaatschappij (BOM) 20 miljoen euro in Smart Photonics in de vorm van aandelen. Andere partijen doen daar nog eens 15 miljoen bovenop.

Wat doet Smart Photonics?

Smart Photonics maakt chips die gebaseerd zijn op een nieuwe technologie. Bestaande chips werken met elektronen die door chips worden gestuurd, bijvoorbeeld om ze te laten rekenen. Maar de chips die Smart Photonics maakt werken met fotonen, oftewel licht, en dat gaat veel sneller. Vergelijk het maar met glasvezel, dat gaat ook sneller dan koperen kabels.

Daardoor kunnen chips, afhankelijk van hun toepassing, 10 procent tot tien keer zo snel worden. Uiteindelijk zouden ze bij verdere doorontwikkeling nog veel sneller kunnen worden, zegt Geert Appeldoorn, commercieel directeuur van Smart Photonics.

Smart Photonics ontwerpt geen chips, het maakt ze alleen voor klanten die zelf het ontwerp maken. Wie die klanten zijn, dat mag hij niet zeggen, vertelt Appeldoorn.

Waarvoor kunnen die nieuwe chips worden gebruikt?

De chips die Smart Photonics maakt kunnen worden gebruikt in onder meer datacenters, voor 5G en voor autonoom rijden. Sommige van die markten kunnen heel groot worden, we blijven immers steeds meer gegeven versturen, 5G komt er aan en hetzelfde geldt voor zelfrijdende auto's.

Voordeel van fotonische chips is ook dat ze minder energie nodig hebben, tussen de 10 procent en een factor tien minder.

Waar is het geld voor nodig?

De 35 miljoen euro die Smart Photonics nu in totaal binnenkrijgt is bedoeld om de productiecapaciteit te vergroten. Nu nog maakt het bedrijf een beperkt aantal chips. Straks kan dat tien keer zo veel worden. Het gaat dan trouwens nog steeds niet om grote hoeveelheden.

Bij het bedrijf werken nu zo'n 70 mensen, dat gaat binnen twaalf maanden naar circa 120. De komende twee tot drie jaar kunnen we met de investering van 35 miljoen euro wel vooruit, aldus Apeldoorn.

Waarom investeert de Nederlandse overheid?

Gevreesd werd dat buitenlandse partijen geld zouden steken in Smart Photonics en dat kennis naar het buitenland zo verdwijnen. Sterker nog, Smart Photonics werkt samen met een aantal andere bedrijven en bij een buitenlandse overname zou dat hele cluster van samenwerkende bedrijven mogelijk naar een ander land verdwijnen, aldus staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

Fotonica, zoals de techniek heet waarbij chips werken via lichtsignalen, worden door de Europese Unie als belangrijke technologie voor de toekomst gezien, legt Merijn Doggen, techjournalist van Bright en RTL Nieuws uit.

De overheid heeft zelfs als doel dat er in 2026 minstens 25 bedrijven een omzet van 1 miljard euro en 4000 arbeidsplaatsen realiseren binnen een ecosysteem dat op termijn verdere bedrijvigheid en werkgelegenheid voor Nederland genereert, aldus Keijzer in haar brief.

Eerder werden Nederlandse bedrijven in fotonica wel gekocht door buitenlandse ondernemingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van